Bursa de Valori Bucuresti (BVB) nu a fost notificata despre o eventuala greva a investitorilor in sesiunea de vineri, a declarat pentru Rompres directorul general al BVB, Stere Farmache.

"Nimeni nu ne-a notificat ca nu va tranzactiona. BVB va fi deschisa vineri dupa orarul obisnuit, dar investitorii decid daca tranzactioneaza sau nu", a spus Farmache.

Circa 200 de investitori au semnat o lista pe Internet pentru a intra vineri in "greva" si a nu tranzactiona nimic la Bursa de Valori Bucuresti. Actiunea de protest a acestora este generata de obligatia de vanzare a participatiilor mai mari de unu la suta la SIF-uri, delistarea societatilor si modificarile Codului Fiscal.

Investitorii sunt nemultumiti deoarece prin noul Cod Fiscal impozitele pe castigul de capital (din tranzactiile cu valori mobiliare) au fost aliniate la 16 la suta. Pana acum, la BVB erau impozitate cu 16 la suta investitiile pe termen scurt si unu la suta investitiile pe termen mai mare de un an. Investitorii sustin ca alinierea impozitului la 16 la suta nu se justifica atata timp cat ministrul de finante nu le da o explicatie clara asupra necesitatii alinierii acestor impozite la un nivel unic.

Aceste prevederi se refera numai la investitorii persoane fizice. Marii investitori institutionali nu sunt implicati in eventuala "greva" de pe piata bursiera.

Potrivit directorului general al BVB, persoanele fizice rezidente reprezinta 45,6 la suta din totalul investitorilor, persoanele juridice rezidente - 21,3 la suta, persoanele fizice nerezidente - 6,7 la suta, iar persoanele juridice nerezidente - 26,4 la suta.

In ultima perioada, numarul conturilor active de la BVB (cele care inregistreaza cel putin o tranzactie pe luna) a scazut la 5.000, de la circa 12.000 la inceputul anului, pe fondul volatilitatii pietei din ultimele luni.