Alpha Bank Grecia a atras investitori privati pentru subscrierea in totalitate a unei emisiuni de drepturi pentru cumpararea de actiuni de 457 milioane de euro, reprezentand 10% din necesarul de recapitalizare al bancii, si a reusit astfel sa evite intrarea sub controlul statului elen.
Emisiunea de drepturi a fost subsrisa in totalitate de un sindicat de banci de investitii, intre care JP Morgan, Citigroup, HSBC si Credit Agricole, se arata intr-un comunicat al bancii elene, citat de Mediafax.

O emisiune de drepturi permite actionarilor existenti sa cumpere titluri direct de la companie, in functie de participatiile detinute, intr-o anumita perioada de timp. Pretul de subscriere in cadrul unei emisiuni de drepturi este de obicei mai mic decat cel al pietei. Titlurile care dau posibilitatea cumpararii de actiuni sunt in multe cazuri tranzactionate pe piata.

Potrivit datelor Fondului Elen de Stabilitate Financiara, necesarul total de recapitalizare al Alpha Bank se ridica la 4,57 miliarde de euro, ceea ce insemna ca banca a reusit sa atraga din surse private 10% din bani si isi va pastra managemetnul privat. Bancile care nu reusesc sa respecte acest prag vor fi nationalizate si vor trece sub controlul fondului de stabilitate.

De asemenea, banca urmeaza sa vanda prin oferta privata actiuni in valoare de 93 milioane de dolari, ridicand fondurile de la investitori la 550 milioane de euro.

Restul sumei ramase din necesarul de recapitalizare, respectiv 4 miliarde de euro, va fi subscris de fondul de stabilitate. Intrucat banca a reusit sa atraga suficient capital privat, actiunile care vor fi subscrise de fondul de stabilitate vor avea drepturi limitate de vot, doar in cazul unor decizii de importanta strategica.

Alpha Bank este a doua dintre institutiile de credit sistemice din Grecia, dupa Piraeus Bank, care anunta ca a reusit sa respecte conditia unei investitii private de cel putin 10%.

Piraeus Bank a anuntat anterior ca a atras deja peste 500 de milioane de euro pentru recapitalizare de la BCP Millennium (Portugalia) si Societe Generale (Franta), dupa preluarea diviziilor acestora din Grecia.

National Bank of Greece, cea mai mare banca din Grecia, a anuntat ca are planuri pentru a depasi pragul de 10%, in timp ce Eurobank, cea mai mica dintre cele patru banci de importanta sistemica, a renuntat sa mai caute investitori privati, urmand sa fie recapitalizata integral de fondul de stat.

Bancile au avut termen pana la sfarsitul lunii aprilie sa prezinte autoritatilor elene programe clare de recapitalizare, proces care urmeaza sa se incheie pana in luna iulie.

Alpha Bank si Piraeus Bank opereaza in Romania sub brand propriu, in timp ce National Bank of Greece detine Banca Romaneasca, iar Eurobank controleaza Bancpost.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri