Bursa de Valori Bucuresti a evoluat saptamana trecuta corelat cu celelalte Burse din regiune. In prima parte a saptamanii toate pietele bursiere europene au inregistrat scaderi semnificative ca urmare a posibilitatii ca FED sa mareasca rata dobanzii de referinta.

Sfarsitul de saptamana a dus la o revenire spectaculoasa a cotatiilor, indicii recuperand cea mai pare parte din scaderea din ultima perioada. Indicii BET si BET-C au incheiat saptamana in usoara crestere: 0,5%, respectiv 0,18%, in timp ce BET-FI a inchis pe -3,99% continuand evolutia descendenta din ultima perioada.

Top cresteri

Cea mai buna evolutie a saptamanii au avut-o actiunile Socep, acestea crescand cu 26,04%, crestere ce vine dupa o perioada destul de lunga si abrupta de scadere, determinata de rezultatele financiare foarte slabe inregistrate anul trecut si pe primul trimestru al acestui an.
Ceilalti emitenti care au inregistrat cresteri la sfarsitul saptamanii au fost Sinteza (+43,51%) si Vrancart (+3,16%), ambele pe fondul unor volume de tranzactionare destul de scazute.

Top scaderi

Cea mai mare scadere au avut-o actiunile Turbomecanica (-95,56%). Aceasta scadere este rezultatul splitarii valorii nominale de la 2,5RON/actiune la 0,1 RON/actiune. Per total cei care au investit in aceasta societate au avut chiar un mic castig la sfarsitul saptamanii deoarece echivalentul de pret pentru pretul de inchidere dinainte de splitare este 0,72RON. O scadere semnificativa a suferit si Carbid Fox
(-15,38%) societate care inregistra, in urma cu o saptamana, cea mai mare crestere, dar care se afla in procedura de organizare judiciara. Scaderi importante au avut si 2 societati mai putin tranzactionate, Armatura si Aerostar, care au pierdut -10,34%, respectiv -10%.

Top volum

Cele mai tranzactionate societati au fost SIF-urile, BRD, TLV si SNP, societati care se afla de obicei in topul tranzactiilor. Si in aceasta saptamana interesul pentru actiunile Prodplast a ramas foarte ridicat, tranzactionandu-se peste 10% din numarul total de actiuni, in timp ce din momentul spargerii PAS-ului s-au tranzactionat peste 43% din actiuni.

De la inceputul anului indicii BET si BET-C au crescut cu 9,09, respectiv 11,65 procente, in timp ce BET-FI se afla cu 13.87 procente sub nivelul inregistrat pe 23 decembrie.

Cei mai tranzactionati emitenti au fost SIF-urile, Petrom si Banca Transilvania, in timp ce ponderile cele mai mari in capitalul societatilor le-au avut tranzactiile cu actiuni Sinteza, Carbid Fox, Prodplast, Biofarm si Broker Cluj.




Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri