Potrivit contractului de economisire-creditare incheiat de o persoana fizica cu RBL, pentru ca acesta sa ajunga la repartizare si astfel clientul sa poata beneficia de un credit cu dobanda de 6% pe an, trebuie sa fie indeplinite cumulativ urmatoarele conditii: in contul de economii sa existe jumatate din suma contractata (economiile proprii, dobanda platita de banca si prima de la stat), sa fie client al RBL de cel putin 18 luni si sa atinga un anumit scor impus de banca care depinde de mai multi factori printre care volumul economiilor, tariful ales, durata perioadei de economisire.

“Faptul ca deja avem primii clienti care au dreptul sa solicite credite cu dobanda de 6% pe an, in lei, arata faptul ca produsul de economisire –creditare a ajuns la maturitate pe piata romaneasca. Dupa cum a evoluat activitatea bancii pana acum suntem siguri ca numarul de contracte eligibile pentru creditare va creste de la luna la luna. Startul activitatii de creditare va fi inceputul unei noi etape in activitatea noastra”, a afirmat Ionut Costea, presedintele Raiffeisen Banca pentru Locuinte.

Raiffeisen Banca pentru Locuinte ofera un produs de economisire-creditare in lei si presupune existenta unei perioade minime de economisire urmata de acordarea unui credit cu dobanda fixa pentru activitati in domeniul locativ. Pentru suma economisita posesorul unui contract de economisire-creditare primeste din partea statului o prima, iar dobanda – de 6% pe an in lei - va fi fixa pe toata perioada imprumutului, indiferent de fluctuatiile dobanzilor pe piata monetara.

„Nu toti cei care vin sa incheie un contract cu noi doresc si credite, chiar daca indeplinesc conditiile impuse de noi. Avem deja primii clienti care au optat pentru produsul nostru doar pentru partea de economisire. Acestia nu au dorit sa mai contracteze si creditul aferent perioadei de economisire. Au fost unificate mai multe contracte, s-a beneficiat de prima de la stat si sumele economisite sunt folosite pentru cumpararea unui apartament” a mai adaugat Ionut Costea.