Principala problema a pietei de asigurari RCA din Romania, comparativ cu pietele din regiune, este reprezentata de pretul nesustenabil al politelor, cauzat de concurenta nebuna pe fondul subscrierii pentru cash-flow a unor companii de asigurare, a declarat Artur Borowinski, vicepresedinte, Omniasig VIG, la FIAR - Forumul International Asigurari - Reasigurari.
"Aceasta situatie se perpetueaza desi continua cresterea deja uriasa a daunelor pe vatamare corporala si pe Carte Verde, care constitue aproximativ 40-50% din valoarea tuturor daunelor suportate de asiguratori. In prezent, pretul mediu pe RCA este de circa 100-110 euro, ceea ce este nesustenabil. Pot spune ca in Romania sunt cele mai mici preturi din Europa Centrala si de Est. In alte tari acestea ajung la 4-500 de euro. Cand vad un pret de 100 de euro la RCA nu-mi pot imagina cum poate acea companie sa aiba o rata combinata mai mica de 100%", a spus Borowinski (foto).

Rata combinata este unul dintre cei mai importanti indicatori din industria asigurarilor si arata profitabilitatatea politelor vandute. Acest indicator se calculeaza ca raport dintre valoarea daunelor platite plus costul de achizitie a politelor (comisioanele brokerilor si ale agentilor) plus costurile administrative si valoarea primelor incasate. Daca acest raport depaseste 100%, vanzarea de asigurari este neprofitabila, deoarece costurile depasesc incasarile. In prezent, in piata RCA din Romania rata combinata depaseste 150%.

Prezent la eveniment, Cristian Constantinescu, omul care a condus timp de 16 ani Allianz-Tiriac Asigurari, a precizat pe aceasta tema ca "in ultimii ani asistam doar la injectii de capital menite sa acopere gaurile din trecut din portofoliul asiguratorilor in urma preturilor nesustenabile. Insa, politicile de subscriere pe RCA continua, iar sistemul de mentine. Asiguratorii se plang mereu ca nu au de unde sa plateasca, desi mentin preturile la un nivel scazut". El a mentionat, totodata, si problema lipsei de eficacitate din ultimii ani ai autoritatii de supraveghere in ceea ce priveste controlul rezervelor brute de daune neavizate (IBNR) constituite de asiguratori pentru clasa de asigurari RCA.

"O norma pe care autoritatea de supraveghere nu are cu cine sa o verifice mai bine nu e data. Rezervele la nivelul la care sunt stabilite si in contextul in care nu le verifica nimeni, ajung mijloacele cu care ne putem juca si sa pacalim actionarii. O alta problema este prea mare influenta politicului. Autoritatea nu poate adopta masuri impotriva societatii X pentru se supara nu stiu cine. Acum cu ASF daca se va iesi de sub influenta politicului, ar putea sa vina si o schimbare. De asemenea, am discutat ani de zile despre crearea unei baze de date comune de tip lista neagra cu fraudatorii. Motivul hilar al refuzului unor asiguratori a fost ca li se fura clientii!", a spus Constantinescu.

Borowinski a mentionat, de asemenea, ca un punct crucial si nepredictibil este valoarea daunelor pe vatamari corporale, in special daunele morale care nu sunt clar reglementate prin lege. "Daca am considera suma de 20.000 euro ca si compensatie medie pretul corect este circa 202 euro. Bineinteles, rezultatul depinde foarte mult de structura portofoliului dar cifrele sunt estimari medii brute. In opinia mea, prima medie corecta in Romania se incadreaza in suma de 150-200 euro".

In ceea ce priveste segmentul Casco, reprezentantul Omniasig a declarat ca prima medie este in scadere, din cauza invechirii parcului auto din Romania si cotatia ia in considerare suma asigurata. El a mai punctat cresterea cazurilor de frauda pe Casco si faptul ca in multe cazuri nu exista fransize. "Frecventa daunei este extrem de ridicata, peste 50%, iar ca rezultat asiguratorii din Romania practica cele mai mari preturi din Europa Centrala si de Est".

Sursa foto: xprimm.tv

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Money »


Setari Cookie-uri