Piata de carduri cu cip Visa continua sa creasca in regiunea Visa CEMEA, din care face parte si Romania. La sfarsitul primului trimestru din 2006, bancile membre Visa din CEMEA au emis 4,7 milioane de carduri cu cip, reprezentand 5,5% din totalul de carduri emise. 14% din totalul bancilor emitente au trecut deja la tehnologia cipului, 93 de banci fiind certificate pentru emiterea de carduri cu cip.
Pe partea de acceptare, sunt 198.600 de terminale care accepta carduri cu cip in regiunea CEMEA. Din totalul de banci membre Visa, 91 de banci sunt certificate pentru instalarea de POS-uri acceptatoare de carduri cu cip 45% din bancile acceptatoare, in timp ce 58 de banci sunt certificate pentru acceptarea de carduri cu cip la bancomate - 9% din bancile acceptatoare.

Romania a migrat catre tehnologia cipului anul trecut, BCR fiind prima banca care accepta carduri Visa cu cip, iar ProCredit Bank fiind prima banca care emite carduri Visa cu cip.

Continuarea procesului de migrare catre tehnologia cipului va contribui la alinierea Romaniei la alte piete mai avansate, care sunt deja membre UE, si va oferi o protectie sporita impotriva fraudei, spune Catalin Cretu, Vicepresedinte, Visa International CEMEA.

In timp ce Romania este inca intr-o faza initiala (sub 5% din segmentul de acceptare si emitere), Bulgaria a castigat teren pe nivelul de acceptare. in prezent, 37% din tranzactiile la comercianti sunt acceptate prin POS-uri adaptate pentru tehnologia cipului. Alte tari din regiune inregistreaza un progres constant. 8% din cardurile Visa din Albania au cip incorporat, 4% din Bosnia & Hertegovina, 10% din Croatia, 4% din Macedonia si 13% din Serbia & Muntenegru.

ProCredit Bank este prima banca din Romania care a emis carduri Visa cu cip. La finalul primului trimestru din 2006, banca a raportat emiterea a 5,015 de carduri cu cip, atat Visa Electron cat si Visa Business Electron. Numarul acestora este asteptat sa creasca in mod sustinut in perioada urmatoare, la finalul primului trimestru din 2006 existand deja 3,687 de clienti aditionali care au solicitat emiterea unui card cu cip, declara Ilinca Rosetti, Director Executiv Retail, ProCredit Bank.

Tehnologia cipului inseamna tranzactii mai sigure, derulate mai rapid si o gama intreaga de servicii pe acelasi card. Tehnologia bazata pe cip este foarte flexibila si nu se limiteaza doar la functia de plata. Cardurile cu cip contin caracteristici de securitate performante cum ar fi incriptarea de date, pentru a impiedica utilizarea neautorizata a cardului; astfel, cardul devine mai putin vulnerabil la frauda si mai dificil de contrafacut. De asemenea, cardurile sunt protejate de un numar personal de identificare (codul PIN), cunoscut doar de detinatorul cardului respectiv. Tranzactiile pot fi autorizate si offline, se deruleaza intr-un interval de timp mai scurt si ofera clientilor servicii mai bune.

Suntem in discutii cu un numar de banci membre Visa pentru upgradarea bancomatelor si POS-urilor de la comercianti si ne asteptam ca reteaua de acceptare a cardurilor cu cip sa creasca in urmatorii ani. Este important sa se formeze in primul rand o retea de acceptare puternica pentru a inlesni o tranzitie de succes catre emiterea pe scara larga. Obiectivul nostru este sa finalizam migrarea completa a tuturor bancilor membre si comerciantilor, nu doar in Romania, dar in toata lumea, a adaugat Catalin Cretu.

Pana cand toata lumea nu a finalizat migrarea catre cip, cardurile cu cip vor continua sa aiba banda magnetica. Aceasta va asigura ca toate cardurile Visa sa continue sa fie acceptate peste tot, pana la migrarea completa spre cip. Asadar, aceste carduri pot fi folosite la toate bancomatele si comerciantii, fie ca accepta sau nu cipul, atat in Romania cat si in strainatate.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri