In cadrul Forumului Emergin Europe, Septimiu Stoica, presedintele Bursei de Valori Bucuresti, a precizat ca, pentru moment, cea mai buna solutie in ceea ce priveste piata de capital din Romania este colaborarea cu celelalte piete din regiune. Piata bursiera se poate dezvolta fie prin fuziunea cu burse mici, fie cu burse mature, bine dezvoltate.

"Avem suficient potential pentru a ne dezvolta in viitor. Daca pana in prezent BVB a resimtit absenta fondurilor de pensii pe piata de capital, precum si a IPO-urilor, din 2006 putem obtine performante macroeconomice sensibil mai mari prin intermedierea pe piata de capital a actiunilor societatilor privatizate. Provocarile in momentul deplasarii spre Uniunea Europeana sunt evidentiate prin cresterea concurentei cu alte burse si in special cu cele de marime peste medie. In acelasi timp, suntem constienti ca vom avea o piata europeana integrata, iar Europa are o structura complexa si deseori complicata in ceea ce priveste piata de capital".

Participantii la Forum s-au aratat entuziasti de fuziunea dintre BVB, Bursa din Sibiu si Rasdaq. Pe viitor o piata nu trebuie sa stea izolata, iar Romania este o tara care cauta solutii de colaborare, au declarat participantii la forum. "Cel mai bun exemplu pentru Romania este Polonia. Aceasta este o piata lichida cu companii ai caror indicatori de calitate sunt suficient de ridicati. Polonia sta foarte bine si in ceea ce priveste investitia pe aceasta piata a intreprinderilor mici.

De altfel, toate pietele de capital au nevoie de produse cat mai variate si mai flexibile", a precizat Erich Obersteiner, presedinte Raiffeisen Bank Austria. "Polonia este si campioana a listarilor IPO (Oferta Publica Initiala), exemplu ce trebuie urmat si de conducerea BVB in urmatoarea perioada de timp", a concluzionat acesta.

Stere Farmache, directorul BVB, a declarat ca piata de capital din Romania a avut de suferit de pe urma schimbarilor economice din tara, cu toate acestea, indicii au inregistrat cresteri in ultimii cinci ani. Evolutia fluctuanta a acestora, in ultimul timp, este explicata in contextul incercarii de aliniere a preturilor. Directorul BVB a declarat ca este imposibil de estimat cat timp va mai dura aceasta procedura de aliniere a preturilor, si implicit a evolutiei imprevizibile a indicilor. In ceea ce priveste capitalizarea pietei, aceasta este estimata la 25 milioane de euro la sfarsitul anului curent, in crestere fata de 0,5 milioane in 2000. Pe viitor, pe piata de capital sunt asteptate noi listari, printre care Romtelecom, Transelectrica, Fondul Proprietatea si Transgaz.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri