Marfin Bank Romania va fi preluata cel mai tarziu pana la finele anului si cel mai devreme in 2 - 3 luni, pentru ca este o tranzactie care presupune un cost total de 200 - 300 de milioane de euro si, prin urmare, un due diligence minutios, a declarat directorul general al bancii, Doros Ktorides.
El a aratat ca procesul nu este rapid si pentru ca autoritatile din Cipru stiu ca banca are o situatie financiara foarte buna, cu una dintre cele mai inalte solvabilitati din sistemul bancar romanesc, si exploreaza cea mai buna solutie de valorificare a subsidiarei din Romania, potrivit Mediafax.

Ktorides spune ca unitatea locala a fost permanent pe profit, iar, in opinia sa, o astfel de realizare in conditii de criza financiara, inclusiv criza recenta din Cipru, recomanda vanzarea intregii afaceri si nu a unor active.

El a explicat ca Marfin Romania are un capital social de circa 90 de milioane de euro si linii de finantare de la banca mama de 240 de milioane euro, care vor face cu siguranta obiectul oricarei tranzactii. Astfel, in functie de discountul cerut de investitori, tranzactia se va plasa, cel mai probabil, la 200-300 de milioane euro.

In aceste conditii, directorul Marfin opteaza, practic, pentru o tranzactie cu un jucator care nu este prezent pe piata locala, intrucat bancile din Romania nu ar avea interes decat pentru preluarea unor active.

In presa a aparut in urma cu mai mult de o luna ca fondul britanic de investitii AnaCap negociaza preluarea Marfin Bank Romania, filiala a Cyprus Popular Bank, institutie aflata in lichidare. Ktorides a confirmat interesul fondului inregistrat in Marea Britanie, aratand ca a avut mai multe intalniri cu reprezentantii AnaCap.

Fondul a fost infiintat in 2005 de doi fosti conducatori ai filialei General Motors Acceptance Corporation (GMAC) din Marea Britanie si este specializat in investitii din sectorul financiar, avand sub management active de 1,7 miliarde de euro.

Potrivit informatiilor publicate pe site-ul AnaCap, fondul a reusit sa atraga o baza globala de investitori, inclusiv "institutii pres¬tigioase" precum Goldman Sachs, Adams Street Partners, Honeywell sau Allianz. AnaCap are in portofoliu mai multe institutii de credit, inclusiv in Europa Centrala si de Est (Equa Bank - Cehia).

Marfin Bank a preluat la finele lunii aprilie de la sucursala din Romania a Bank of Cyprus depozite in valoare totala de aproximativ 77 milioane de euro si active brute de 82 milioane de euro. Tranzactia a fost singura solutie acceptata de banca centrala a Ciprului pentru a transfera depozitele sub jurisdictie romaneasca, astfel incat sa nu se aplice taierile convenite cu finantatorii internationali in cadrul programului de ajutor acordat statului cipriot.

Ktorides a spus ca din cele aproape 78 de milioane de euro depozite preluate de la sucursala locala a Bank of Cyprus au fost retrageri care au totalizat doar 5-6 milioane de euro.

Marfin a fost capitalizata de Cipru cu 20 milioane de euro, pentru ca indicatorii prudentiali sa ramana la un nivel ridicat. Prin transferul din aprilie, banca si-a mai completat resursele interne, intrucat pierduse de la declansarea crizei din Cipru depozite de circa 100 milioane de euro. In ciuda unor asteptari firesti ca depozitele transferate de la sucursala Bank of Cyprus sa fie retrase rapid, Marfin nu s-a confruntat cu iesiri semnificative.

Mai mult de jumatate din depozitele preluate de Marfin Bank au fost acoperite cu lichiditate si doar o parte cu credite. Marfin Bank a incheiat anul trecut cu active totale de 2,6 miliarde de lei, in scadere cu 7,6% fata de 2011, din care 1,6 miliarde lei reprezentau credite. Depozitele atrase de la clienti totalizau sub un miliard de lei. Banca avea o retea de 33 de unitati si un numar de 340 de angajati.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri