Secretarul de stat in Ministerul Sanatatii, Raed Arafat, a anuntat saptamana trecuta un nou proiect de modificare al Legii malpraxisului, care va permite pacientilor sa obtina mai usor daune in urma unei erori medicale si sa nu mai ajunga in justitie de la inceput, prin stabilirea unei proceduri obligatorii de solutionare amiabila cu asiguratorul.
Pacientul nu va plati nimic in cursul procedurii, eliminandu-se taxa de 2.000 de euro pe care acesta trebuia sa o plateasca pentru experti. Plata o va face asiguratorul medicului, potrivit Agerpres.

Polita de asigurare in sistemul public va fi acoperita partial de catre angajator si se urmareste oprirea perpetuarii situatiilor din ultimii 2-3 de ani, cand mai multe spitale au avut conturile blocate sau cand au pierdut sume mari prin plata in solidar pentru despagubirile morale. In ceea ce ii priveste pe asiguratori, acestia vor putea sa negocieze despagubirea la un nivel inferior al cuantumului maxim pentru care se incheie contractul de asigurare.

Secretarul de stat a punctat insa ca aceasta lege nu va putea intra in vigoare anul acesta, ci anul viitor, odata cu reglementarile din sistemul asigurarilor. Insa, desi scopul acestui proiect este de a rezolva o parte dintre problemele birocratice din sistem, pe de alta parte situatia se complica si mai mult daca litigiul dintre pacient medic si asigurator nu se va rezolva amiabil.

Astfel, specialistii considera ca, odata cu eliminarea taxei de 2.000 de euro, se vor inmulti exponential solicitarile de despagubire, iar lipsa unui ghid cu privire la limita maxima a daunelor ce pot fi acordate, va servi interesului avocatilor specializati asa cum se intampla in prezent pe segmentul de RCA, unde sunt solicitate de daune de milioane de euro, din care cea mai mare parte se duce in buzunarul acestora.

"Volumul de solicitari va creste foarte mult, in contextul in care cazuri de malpraxis sunt aproape in fiecare zi. Se reactioneaza insa doar acolo unde este un soc emotional foarte mare. Taxa de expertiza in cuantum de 2.000 de euro care trebuia platita la Comisia de malpraxis ii descuraja pe foarte multi sa solicite despagubiri si incercau sa se inteleaga cu medicul. Acum, daca expertiza va fi platita de asiguratori, foarte multi se vor ingramadi sa ceara despagubiri, iar cum in instanta s-au dat deja cateva sentinte de 500.000 de euro, acestea vor fi utilizate ca probatoriu in alte cazuri unde se vor solicita milioane. Stiu ca exista si o solicitare de 4 milioane de euro prin Moldova", spune Delia Ielciu (foto), head of casualty, marine and special risks office, Generali Romania.

Daca la RCA se poate, de ce nu si la malpraxis?


Delia Ielciu a mentionat, de asemenea, faptul ca cele mai multe situatii de malpraxis reclamate, insotite de solicitari de despagubire, sunt in cazul medicilor chirurgi ginecologi, urmati de cei de la ortopedie si de medicii anestezisti. "In rest, frecventa solicitarilor de despagubire cunoaste un ritm normal. Un numar mare am vazut ca exista si in cazul medicilor stomatologi. Noi stiam ca sunt cateva sute de cazuri de solicitari de despagubire, dar am fost socata sa aflu ca sunt undeva la 8.000 de plangeri la asociatiile de pacienti. Odata cu mediatizarea va creste frecventa solicitarilor".

Piata asigurarilor de malpraxis din Romania este de 3-4 milioane de euro anual, pentru aproximativ 200.000 de cadre medicale, iar sumele asigurate, impuse de CNAS, pornesc de la 5-10.000 de euro, in cazul farmacistilor si asistentilor medicali si ajung la 67.000 de euro, pentru chirurgi. Problema esta, potrivit reprezentantei Generali ca pacientii considera ca se pot duce la asigurator, pe care daca il strang putin cu usa o sa plateasca 500.000 de euro sau mai mult. De fapt, nu exista astfel de limite acoperite in polite de malpraxis la momentul actual.

"Nu ne-am asteptat sa apara acest boom de solicitari cu sume acestea asa de mari, din ultimii 2-3 ani, dar acum vin sentintele definitive de la curtea de apel. Generali acopera prin polita acum 62.000 de euro pentru un chirurg, de exemplu, dar limita maxima poate va creste la 100.000 sau 125.000, dar nu suficient de mult, pentru ca atunci nu-si va mai permite sa plateasca prima de asigurare nici medicul, in conditiile salariilor din Romania", a declarat reprezentantul Generali.

Ca urmare, daca pacientul cere doua milioane de euro in instanta si se da sentinta favorabila, diferenta intre ceea ce este acoperit de polita de asigurare in limita a 67.000 de euro si suma stabilita de sentinta ar trebuie platita de medic. Insa, cum medicul nu dispune de acesti bani, obligatia de plata se duce automat la spital, iar de acolo in "cascada" pana la Ministerul Sanatatii.

Asadar, doar la 200 de cazuri daca se dau sentinte de 1 milion de euro insumeaza dintr-o data 200 de milioane din fondul ministerului, pe care in loc sa-i aloci catre programe de dezvoltare, platesti niste indemnizatii la 200 de pacienti, ceea ce inseamna ca o sa ramai cu proiecte blocate si nu o sa ai bani de exemplu, pentru diabetici, medicamente oncologice sau boli cronice, spune Delia Ielciu

Nu toti banii ajung la victime


"Chiar daca platim, noi asiguratorii (in limita politei) impreuna cu autoritatile, aceste indemnizatii, asta nu inseamna ca o sa facem fericiti pacientii care au fost victimele unei situatii de malpraxis, deoarece o mare parte din suma platita ca despagubire se va duce la avocati, care sustin un caz de acest gen timp de 5-10 ani pana cand obtin o astfel de sentinta. Perceptia este undeva ca daca la RCA se poate, de ce nu s-ar putea si aici", afirma managerul Generali.

In opinia sa, noua autoritate de supraveghere a pietei de asigurari, impreuna cu colegiile medicilor, cu Ministerul Sanatatii si cu Ministerul Justitiei ar putea sa copieze un model de tabel orientativ de afara pe care sa-l implementeze in jurisprundenta din Romania, in contextul in care "trebuie sa ne uitam la cati bani avem in buget, ce prime de asigurare pot plati medicii, ce este rezonabil cand vorbim de o despagubire de dauna morala pentru un pacient din Romania, cat de mult ii este afectata viata acestuia si daca nu punem un plafon maxim, vom achita in continuare milioane din bani publici. Daca reusim sa facem un ghid pentru instante, se va rezolva problema spitalului, pentru ca absolut tot va fi preluat de catre asiguratori. Altfel noi asiguratorii ne ducem in limita politei".

O mare parte din vina pentru perpetuarea irosirii banilor publici o au si medicii, asa cum este si cazul soferilor auto cand trebuie sa-si reinnoiasca polita RCA. Majoritatea cadrelor medicale au alergat in ultimii ani dupa prime de asigurare foarte mici, ori acestea au fost negociate la nivel de spital. Astfel, s-a ajuns in situatia in care medicii s-au perindat in fiecare an de la un asigurator la altul si au pierdut acoperirea retroactiva, care reprezinta o diferenta esentiala, in cazul asigurarilor. Toate politele ieftine ofera acoperire doar pe durata calendaristica de valabilitate a contractului respectiv.

Ulterior, daca au o solicitare de despagubire din urma, la oricare asigurator se duc nu mai sunt primiti. "Este o adevarat lupta sa le explicam ca au beneficiul unei acoperiri retroactive, daca raman timp de 3-5 ani in portofoliul de clienti al unei companii. Si ei spun: «nu, ca vrem sa platim o prima mai mica». Si atunci le oferim numai 12 sau 24 de luni retroactivitate si cand vin cu o dauna de acum cinci ani, noi ne aparam si spunem ca nu platim pentru ca nu este asigurata. Am oferit aceasta posibilitate sa se acopere, n-au vrut si in caz de dauna avem o problema pentru ca suntem nevoiti sa respingem foarte multe dosare", argumenteaza Delia Ielciu.

Mai mult, sumele mari care pot fi obtinute in urma despagubirilor au atras si oportunisti, potrivit reprezentantului companiei de asigurari. "Generali a platit in urma unei fraude un pacient care s-a prefacut timp 2-3 ani ca sufera de semipareza. A primit 500.000 de euro indemnizatie, din care 125.000 de euro a fost limita politei achitate de noi. S-a dovedit ulterior cu detectivi particulari ca nu avea nimic pacientul. Dar, si acum spitalul are fondurile blocate pe diferenta pana la 500.000 euro".
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri