Investitorii locali au subscris putin peste jumatate din oferta de obligatiuni derulata de UniCredit Tiriac Bank, societatile de administrare a investitiilor (SAI) si fondurile de pensii fiind cele mai interesate de achizitia obligatiunilor corporative.
UniCredit Tiriac Bank a atras 550 milioane lei (121 milioane euro) prin oferta de obligatiuni cu maturitatea de cinci ani derulata pe Bursa, peste valoarea indicativa de 500 milioane lei.

"La emisiunea de obligatiuni au participat peste 30 de investitori, reprezentand sau fiind administrati de peste 20 de grupuri diferite. Cei romani au reprezentat 53,53% din subscrieri, iar investitorii internationali au avut 46,47%", a spus Dorin Alexandru Badea, director executiv al Trezoreriei UniCredit Tiriac Bank, la o intalnire cu jurnalistii.

Dupa cum reiese din graficul de mai jos, prezentat de oficialii bancii, societatile de administrare a investitiilor si fondurile de pensii au fost cei mai interesati investitori din piata locala. Pe de alta parte, SIF-urile nu au participat la oferta.




Banca intentiona sa suplimenteze emisiunea pana la 700 milioane lei, in cazul in care ordinele de cumparare ar fi ajuns la aceasta suma.

Diversificarea surselor de finantare, o cerinta a investitorilor din noua economie

Presedintele executiv al UniCredit Tiriac Bank, Rasvan Radu (foto), a subliniat in mai multe randuri in cadrul intalnirii cu jurnalistii ca emisiunea de obligatiuni a avut drept scop diversificarea surselor de finantare, dar acest lucru nu inseamna ca banca vrea sa inlocuiasca finantarea de la banca mama sau atragerea de depozite.

Din contra, Radu a explicat ca din 2009, de la acordul de la Viena, volumul finantarilor de la banca mama a crescut.

"Am vrut sa ne diversificam sursele de finantare si vom continua sa ne finantam si prin celelalte mijloace (depozite, credite de la banca mama sau de la institutiile financiare), dar in functie de contextul de piata vom alege cele mai bune costuri, adica sursele cele mai eficiente pe
ntru noi", a explicat Rasvan Radu.

El a adaugat ca UniCredit isi va creste volumul de finantare de la banca mama, dar pe partea de depozite nu vrea sa plateasca oricat pentru atragerea de surse.

"Acum bancile sunt evaluate diferit de clienti si de investitori. Acestora nu le place sa vada banci dependente de o singura sursa de finantare", a remarcat Radu.

El a mai spus ca banca a avut intentia sa lanseze o emisiune de obligatiuni ipotecare, dar legislatia in acest sens nu a fost gata la timp. Totusi, Radu precizeaza ca nu renunta la ideea unor obligatiuni ipotecare, acestea avand costuri mai reduse.

Obligatiunile corporative au fost vandute in perioada 14-21 iunie si vor fi bonificate cu un cupon de 6,35% pe an, ce va fi platit semestrial, in datele de 15 iunie, respectiv 15 decembrie ale fiecarui an.

Fondurile nete rezultate in urma emisiunii obligatiunilor, dupa plata comisioanelor, onorariilor si a altor cheltuieli cu privire la emisiunea obligatiunilor vor fi utilizate in scop general de finantare, potrivit bancii.

"Nu este un exercitiu de piata. Vom folosi acesti bani doar pentru creditare", a spus Radu.

Intrebat despre cererea de creditare, seful UniCredit Tiriac Bank a raspuns ca "dupa cum arata pana acum acest an, segmentul corporate va fi cel care va beneficia de cele mai multe fonduri".

Oferta UniCredit Tiriac Bank s-a inchis vineri, pe baza subscrierilor realizate de peste 30 de investitori institutionali locali si internationali, incluzand institutii financiare internationale (BERD si IFC), fonduri aflate in administrarea principalelor Societati de Administrare a Investitiilor (SAI), fonduri de pensii, societati de asigurare, banci locale si alti investitori, se arata intr-un comunicat transmis de UniCredit Tiriac Bank.

Operatiunea a fost intermediata de SSIF Broker, iar obligatiunile urmeaza sa fie listate la Bursa de Valori Bucuresti (BVB).

In prezent, la BVB sunt cotate trei emisiuni de obligatiuni corporarative emise de Banca Europeana de Investitii (300 milioane lei), GDF Suez Energy (250 milioane lei) si Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (130 milioane lei).
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri