27 Iunie 2013

Dupa Ungaria, si Polonia ia in calcul nationalizarea pensiilor private



Ministrul polonez de finante, Jacek Rostowski, a propus reducerea rolului fondurilor de pensii private prin plasarea unor active din portofoliul acestora intr-un vehicul national de investitii, o reforma menita sa diminueze datoria publica si sa ofere guvernului polonez o marja de manevra cu scopul atenuarii declinului economic.

Fondurile de pensii private poloneze detin active in valoare totala de 280 miliarde de zloti (aproximativ 84.45 miliarde de dolari), echivalentul a o cincime din productia economica (PIB) a Poloniei. Prin acest plan de conslidare a finantelor publice, guvernul polonez ar putea prelua un portofoliu important de participatii la majoritatea companiilor poloneze listate.

Pe de alta parte, Wall Street Journal noteaza ca aceasta decizie ar insemna un salt inapoi in timp de 20 de ani, in procesul de dezvoltare si privatizare a sistemului de pensii private.

Polonia are un sistem de pensii hibrid. Participantii la sistem si statul sunt obligati sa plateasca contributii atat intr-un ​​vehicul investitional de stat, cunoscut sub numele de ZUS, cat si in fonduri private. Printre actorii implicati in sistemul de pensii private se numara ING, Aviva, Allianz si AXA.

La inceputul anului 2011, guvernul de la Budapesta a nationalizat, de asemenea, fondurile economisite incepand cu 1998 de aproape 3 milioane de maghiari in cadrul fondurilor de pensii private obligatorii, rezultand un transfer de active de 10 miliarde de euro de la aceste fonduri catre bugetul de stat.

Doar 100.000 de clienti ai Pilonului II au decis sa isi pastreze conturile personale din acest sistem si sa continue sa contribuie la el, ei avand impreuna active de circa un miliard de euro. Nationalizarea nu a fost insa corecta, intrucat Guvernul a impus cerinte administrative foarte greu de respectat celor care doreau sa ramana cu pensia privata, legea adoptata atunci prevazand chiar ca cei care nu isi cedeaza de buna voie economiile private pentru pensie nu vor mai beneficia niciodata de pensie de la stat, desi vor continua sa contribuie la sistemul public de pensii.



Citeste si