Rezervele internationale ale Bancii Nationale a Romaniei (valute plus aur) s-au situat, la finele lunii mai, la 19,92 miliarde euro, a anuntat BNR.

La finele lunii mai 2006, rezervele valutare la Banca Nationala a Romaniei se situau la nivelul a 18,212 miliarde euro, fiind mai mici cu 80,3 milioane euro.

Reducerea a rezultat din faptul ca intrarile au totalizat 428,3 milioane euro, reprezentand venituri din administrarea rezervei internationale, modificarea rezervelor minime in valuta constituite de bancile comerciale, cedari de valuta la rezerva statului si altele, in timp ce iesirile s-au ridicat la 508,6 milioane euro, reprezentand plati rate si dobanzi scadente la datoria publica externa directa si garantata de Ministerul Finantelor Publice, modificarea rezervelor minime in valuta constituite de bancile comerciale, comisioane bancare si altele.

Rezerva de aur s-a mentinut la 104,8 tone. in conditiile evolutiilor preturilor internationale, valoarea acesteia s-a redus la 1,709 miliarde euro.

Pana la finele anului 2006, platile scadente in contul datoriei publice externe directe si garantate de Ministerul Finantelor Publice insumeaza 674 milioane euro.