Cred ca bancile vor cobori dobinzile pina in vara la 12%-14%. Bancile n-au incotro, vor fi nevoite sa coboare dobinzile si sa cistige bani din activitatea de creditare. Asta pentru ca au lichiditati mari si noi nu mai sintem dispusi sa luam din piata banii in plus, prin operatiuni care sa incurajeze o atitudine pasiva fata de clienti a institutiilor de credit, a spus Isarescu.

In ultimele luni, apropiata deschidere a accesului liber al strainilor la depozitele in lei si cistigul masiv din jocul intre plasamentele in lei si cursul de schimb au atras in Romania deja capitaluri speculative pe care guvernatorul Isarescu le apreciaza la aproximativ doua miliarde euro. Tara isi deschide frontierele catre banii straini. Vom avea o abundenta de capitaluri si efectul va fi stimulativ pentru creditare, a spus Isarescu.

Guvernatorul lasa sa se inteleaga ca banca centrala nu va mai ajuta bancile sa plaseze banii in vistieria ei. Acestea preferau cistiguri relativ mici, dar evitau riscul creditarii. Multe banci s-au obisnuit sa-si tina banii la BNR. Ei vin cu banii si vor dobinzi de 8%, eu le dau 8%. Noi sterilizam o data pe luna aproximativ 160-190 trilioane de lei, nu se mai poate. Am sterilizat echivalentul a cinci miliarde de euro pina acum. Ca sa reziste in piata, va trebui ca bancile sa-si trateze clientii cu mare atentie. Trebuie sa se intoarca spre creditare. Nu cu orice risc. Creditarea nu e o operatiune de binefacere. Exista de altfel norme precise de prudenta, care trebuie respectate, a declarat Isarescu pentru Evenimentul zilei.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri