Pe piata sibiana a derivatelor, debutul de saptamana a ilustrat o stare de relaxare a investitorilor ca o prelungire a atitudinii din finalul saptamanii trecute, informeaza, luni, un comunicat transmis de Bursa Financiar Monetara si de Marfuri de la Sibiu (BMFMS).

In consecinta, lichiditatea s-a constituit ca imagine a prudentei participantilor in piata, prin cele 705 tranzactii efectuate fiind obtinut un total de peste 4.700 contracte. Investitiile au fost realizate pe un fond majoritar depreciativ, scaderile fiind trasatura dominanta a evolutiilor cotatiilor in ziua de luni.

In ceea ce priveste numarul pozitiilor futures si options dechise, suma acestora depasea la inchidere 166.300. Se poate observa, asadar, conform acestui total usor diminuat fata de cel anterior, ca unii dintre jucatori prefera sa-si inchida pozitiile inainte de data scadentei din aceasta luna. Totusi, numarul lor ramane ridicat si luna in curs va oferi din acest punct de vedere evolutii interesante.

Volumul echivalent in RON aferent tranzactiilor futures ale zilei de luni a fost de aproape 9 milioane.

La finalul sesiunii de inceput a intervalului 5-9 iunie, interesul strategiilor investitionale s-a canalizat inspre societatile de investitii financiare, acest sector generand circa 84 la suta din rulajul total al zilei.

Pe prima pozitie ca volum de transfer s-a clasat SIF 5 Oltenia, derivatele pe actiunile societatii fiind preferate ca active suporturi pentru 1.600 contracte futures. in continuare, scadenta curenta emana o doza mai mare de atractivitate, spre ea indreptandu-se 1.383 contracte. DESIF 5 au fost cotate la 2,3008 lei/actiune pentru iunie si 2,38 lei/actiune pentru septembrie, valori conturate in urma unor scaderi de 0,0272 si 0,03 lei/actiune pentru scadentele amintite.

Prin echivalentul a peste 1,3 milioane actiuni transferate, DESIF 2 Moldova au dobandit locul secund in topul sesiunii. Ultimele tranzactii cu derivatele pe activele SIF 2 au fost realizate la pretul de 1,8966 lei/actiune pentru scadenta de la finele lunii in curs si 1,995 lei/actiune pentru scadenta septembrie. Astfel, DESIF 2 iunie au pierdut 0,0334 lei/actiune iar DESIF 2 septembrie 0,035 lei/actiune. si in cazul lor scadenta apropiata este preferata jucatorilor.

Monopolul SIF-urilor asupra tranzactiilor zilei de luni este consfintit de cele aproape 1.000 contracte SIF 3 Transilvania. Prin acest total, DESIF 3 a revendicat pozitia a treia in ierarhia sedintei de tranzactionare. DESIF 3 au pierdut de-a lungul acesteia 0,0227 lei/titlu pentru iunie si 0,0349 lei/titlu pentru septembrie, cotatiile de la inchidere fiind de 1,9087 si 1,9851 lei/actiune pentru datele precizate.

In secorul petrolier, cel mai activ a fost simbolul DESNP. Preturile pentru derivatele pe actiunile "Petrom" s-au depreciat cu 0,0028 lei/actiune pentru ambele date scadente, pana la valorile de inchidere de 0,5172 lei/titlu, scadenta in curs si 0,5322 lei/titlu, scadenta din toamna.

Evolutia paritatilor a atras atentia prin aprecierea monedei unice europene atat fata de leu cat si dolar. Astfel, un euro a fost cotat la 1,2944 USD si pentru iunie si septembrie, respectiv 3,5225 lei si 3,54 lei pentru aceleasi date.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri