Bursa de Valori Bucuresti si Bursa din Viena au lansat, ieri, in premiera, indicele ROTX (The Romanian Traded Index), indice calculat pe baza preturilor actiunilor celor mai tranzactionate sase societati listate la Bursa din Romania.
Indicele ROTX, publicat incepand de ieri si pe pagina de Internet a BVB, este calculat pe baza preturilor actiunilor celor mai reprezentative societati listate la BVB, si anume Banca Romana pentru Dezvoltare, Impact, Rompetrol Rafinare Constanta, SNP Petrom, Turbomecanica si Banca Transilvania. Acest indicator, lansat pe Bursa de la Viena, va fi utilizat drept suport pentru instrumentele financiare derivate standardizate, contracte futures si options, sau produse structurate, warante, certificate, swaps. Familia de indici listata la Bursa din Viena pentru actiuni din tari din Europa de Est, lansata in 1996, mai cuprinde indicele ceh de tranzactionare, CTX, cel ungar, HTX, cel polonez, PTX, precum si indicele compozite, CECE Composite, care inregistreaza evolutia CTX, HTX si PTX.

Pentru a asigura comparabilitatea indicelui ROTX cu ceilalti indici din familia CECE si pentru a furniza investitorilor informatii de ordin istoric cu privire la evolutia acestora, valorile zilnice ale indicelui ROTX au fost calculate retroactiv incepand cu 1 ianuarie 2002, valoarea de start fiind de 1.000 de puncte. Cea mai mare pondere in componenta ROTX, proportionala cu capitalizarea bursiera a companiei, o detine Banca Transilvania, cu 25,16 la suta, urmata de BRD, cu 24,61 la suta, Petrom, cu 24,19 la suta, Rompetrol Rafinare, cu 14,62 la suta, Impact, cu 8,61 la suta si Turbomecanica cu 2,81 la suta. Cei sase emitenti din cadrul ROTX detin 80 la suta din valoarea actiunilor tranzactionate pe BVB, si 85 la suta din capitalizarea actiunilor tranzactionate pe BVB. In cursul sedintei de tranzactionare de ieri, indicele ROTX inregistra o scadere de 2,28 la suta la nivelul a 11.785,18 puncte.

Avantajele lansarii acestui indice constau in promovarea nationala si internationala a BVB ca institutie, a societatilor cotate la BVB, a pietei de capital romanesti si a indicilor ROTX si BET. De asemenea, se estimeaza cresterea volumelor de tranzactionare si a capitalizarii Bursei de Valori, ca urmare a listarii la Bursa din Viena. "Lansarea indicelui ROTX reprezinta o noua etapa pentru o colaborare stransa intre cele doua Burse si pentru cresterea vizibilitatii internationale a BVB", este de parere Stere Farmache, director general al Bursei de la Bucuresti.
Abonează-te pe
9news.ro Promo

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri