Miercuri seara, dupa 12 ore de audieri, Curtea de Apel Targu Mures a decis ca directorul executiv vanzari al BCR Asigurari de Viata, Diana Sevciuc, arestata alaturi de alti doi angajati in dosarul de evaziune fiscala cu un prejudiciu estimat la sase milioane de euro, sa ramana in arest peventiv, noteaza Mediafax.

De asemenea, instanta a hotarat ca ceilalti doi functionari bancari arestati de Tribunalul Mures, Alin George Mantoiu, manager relatii corporate la BCR Life Insurance, si Gicu Emanuel Mantoiu, sa fie cercetati in libertate, avand insa interdictia de a parasi tara pentru o perioada de 30 de zile.

Totodata, doi dintre cei opt patroni de firme care ar fi implicate in acest caz au primit interdictia de a parasi tara, tot pentru o perioada de 30 de zile.

Deciziile Curtii de Apel Targu Mures sunt definitive.

In cursul zilei de miercuri, la Curtea de Apel Targu Mures au fost audiati zece functionari bancari, intre care si directorul executiv vanzari al BCR Asigurari de Viata, Diana Sevciuc, precum si patronii celor opt firme acuzate de implicare in evaziunea fiscala prin BCR Asigurari.

Tribunalul Mures a emis, in noaptea de 12 spre 13 iulie, mandate de arestare preventiva, pentru 29 de zile, pe numele a trei angajati de la BCR Asigurari de Viata, fiind vorba despre Diana Violeta Sevciuc, director executiv vanzari BCR Asigurari de Viata, Alin George Mantoiu, manager relatii corporate la BCR Life Insurance, si Gicu Emanuel Mantoiu. Ulterior, cei trei angajati au facut recurs.

Un numar de 166 de perchezitii au avut loc, in 9 iulie, in Bucuresti si in 26 de judete, la locuinte si la sediile a 112 firme, precum si la sediile unor filiale ale BCR Asigurari de Viata, pentru destructurarea unei grupari specializate in evaziune fiscala.

Surse din randul anchetatorilor afirmau ca noua filiale ale BCR Asigurari de Viata au fost perchezitionate de procurorii DIICOT si de politisti, fiind ridicati, in baza unor mandate de aducere, 21 de functionari, dintre care cinci cu functii de conducere, respectiv un director din Bucuresti si patru directori zonali.

Citeste si:

Potrivit unui comunicat al DIICOT, procurorii fac cercetari fata de persoane cu atributii de conducere si angajati ai unei societati de asigurari, precum si fata de reprezentanti ai unor societati comerciale, care sunt suspectati ca au constituit un grup infractional organizat, in scopul obtinerii unor importante beneficii financiare, prin sustragerea de la plata taxelor si a impozitelor aferente unor drepturi salariale.

Conform sursei citate, modul de operare este unul inedit, constand in acordarea disimulata a unei parti din drepturile salariale lunare, initial prin incheierea de catre angajator a unei polite formale de asigurare de viata colectiva cu operatorul de asigurari, achitarea contravalorii politelor de asigurare de catre angajator, respectiv a primelor lunare aferente clauzei EB (economisire-beneficii), urmate imediat, in cursul aceleiasi zile sau in ziua urmatoare, de "rascumpararea clauzei suplimentare" si, implicit, plata cuantumului primelor de asigurare de catre asigurator direct in conturile angajatilor - beneficiarii de fapt ai respectivelor contracte de asigurare, care primeau aceste plati ca fiind parte din veniturile salariale.

Dupa retinerea unui comision de aproximativ 10% din valoarea primei, primele de asigurare erau returnate in conturile angajatilor, cu o frecventa lunara, sub forma de rascumparare, aceasta reprezentand de fapt o forma mascata de plata a drepturilor salariale si in acelasi timp o modalitate de sustragere de la plata contributiilor aferente salariilor acordate.

Astfel, prin aceasta metoda, salariatii primeau o parte din indemnizatia lunara cu eludarea platii taxelor aferente acestor drepturi salariale, costul pentru angajator reprezentandu-l doar comisionul de 10% catre asigurator.

Prejudiciul cauzat bugetului de stat este estimat la sase milioane de euro, aferent unei activitatii infractionale desfasurate pe o perioada de sapte luni, perioada de savarsire a infractiunilor fiind insa mult mai mare, respectiv din 2009, precizau procurorii DIICOT.

In 10 iulie, 18 persoane, intre care zece angajati ai BCR Asigurari de Viata, au fost retinute in acest caz, procurorii hotarand instituirea sechestrului pe conturile a zeci de firme din cele 112 implicate.

Ulterior, trei dintre angajatii BCR Asigurari de Viata retinuti au fost arestati preventiv de Tribunalul Mures, iar alti sapte functionari bancari au primit interdictia de a parasi tara. De asemenea, instanta a decis ca cei opt patroni ai unor firme care ar fi implicate in evaziunea fiscala cu BCR Asigurari sa fie cercetati in libertate, procurorii DIICOT facand recurs.