Raiffeisen Bank Romania a atras, miercuri, 225 milioane lei (51 milioane euro), prin vanzarea de obligatiuni cu maturitate la trei ani si cu dobanda fixa de 5,5% pe an, printr-un plasament privat adresat investitorilor care cumpara, fiecare, titluri de cel putin echivalentul in lei a 100.000 de euro.
Operatiunea era estimata sa se deruleze in perioada 24 - 30 iulie, insa a existat si posibilitatea incheierii anticipate.
"Conform prospectului pentru listarea pe piata reglementata administrata de Bursa de Valori Bucuresti a obligatiunilor negarantate denominate in lei emise de Raiffeisen Bank (...) emitentul anunta faptul ca isi exercita dreptul de a majora numarul de obligatiuni emise in cadrul ofertei realizate in conformitate cu art. 15 (1) para (3) din Regulamentul CNVM 1/2006 pana la 22.500 obligatiuni", se arata intr-un anunt publicat pe site-ul Raiffeisen Capital&Investment, firma de brokeraj care a intermediat plasamentul, informeaza Mediafax.

Obligatiunile au o valoare nominala de 10.000 de lei, iar oferta a fost adresata exclusiv investitorilor care cumpara individual obligatiuni de cel putin echivalentul in lei a 100.000 de euro, potrivit prospectului de admitere la tranzactionare la BVB, aprobat marti de Autoritatea de Surpaveghere Financiara.

Agentia de evaluare financiara Moody’s a anuntat marti, cu o zi inaintea plasamentului privat, ca a atribuit obligatiunilor un rating provizoriu (P) Ba1. Ratingul definitiv va fi atribuit dupa evaluarea completa a documentatiei emisiunii de obligatiuni a bancii.

Ratingul provizoriu Ba1 se bazeaza pe ratingul Ba1 al Raiffeisen Bank pentru depozitele pe termen lung si nu este constrans de plafonul A3 al Romaniei pentru obligatiunile in moneda locala.

In prezent, la BVB sunt cotate patru emisiuni de obligatiuni corporarative emise de UniCredit Tiriac Bank (550 milioane lei), Banca Europeana de Investitii (300 milioane lei), GDF Suez Energy (250 milioane lei) si Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (130 milioane lei).

Exceptand plasamentul privat derulat de Raiffeisen Bank Romania miercuri, in acest an pe piata locala de capital inca doua banci s-au mai finantat prin emisiuni de obligatiuni, respectiv Banca Transilvania (30 milioane euro, in luna mai, adresata doar actionarilor) si UniCredit Tiriac Bank (550 milioane lei, in luna iunie).

Profitul inregistrat de Raiffeisen Bank International in Romania a stagnat in primul trimestru la 30 milioane euro, pe fondul scaderii veniturilor din dobanzi, cresterii incasarilor din comisioane si reducerii cheltuielilor si a provizioanelor.

Profitul dupa taxe obtinut de banca austriaca in Romania a variat nesemnificativ, de la 31 milioane euro in primele trei luni ale anului trecut la 30 milioane euro in primul trimestru din acest an. Profitul inainte de taxe a stagnat la 36 milioane euro.

Banca are aproximativ 5.400 de angajati in Romania, cu 526 sucursale, care deservesc aproape 2 milioane de clienti.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri