Romania se situeaza mult in urma unor tari precum Germania, Franta, Marea Britanie si Spania in ceea ce priveste un indicator semnificativ pentru sanatate - speranta de viata la nastere, conform unei analize a MediHelp International, unul dintre cei mai importanti furnizori de asigurari private de sanatate din Europa Centrala si de Est.

Ultimii 20 de ani au adus o crestere medie de doar 4 ani pentru speranta de viata la nastere in Romania. In 1990 barbatii din tara noastra aveau o speranta de viata de 66 de ani, care pana in 2011 a crescut pana la 70 de ani. Pentru femei, speranta de viata a crescut din 1990 pana in 2011, de la 70 pana la 74 de ani.

"Analizand aceste date putem vedea diferentele dintre Romania si alte tari din Uniunea Europeana. Cred ca acestea sunt cifre alarmante, iar romanii ar trebui sa se gandeasca la viitorul lor si sa actioneze in aceasta privinta", spune Alida Coman, coordonator marketing si PR, MediHelp.

Speranta de viata la nastere indica numarul de ani pe care i-ar putea trai un nou nascut, daca rata mortalitatii la nastere ar ramane aceeasi pe tot timpul vietii sale. In Uniunea Europeana, speranta de viata este in general mai mare decat in majoritatea altor regiuni ale lumii, insa pentru Romania statisticile nu arata bine.

Cu toate ca in Franta si Marea Britanie acest indicator a crescut la fel ca in Romania, cu 4 ani, in aceste tari speranta de viata este mult mai mare. Astfel, in Franta a crescut de la 73 de ani la 78 de ani pentru barbati si de la 82 de ani la 85 de ani pentru femei. In 2011, speranta de viata pentru barbatii din Marea Britanie ajunsese la 79 de ani, in comparatie cu numai 73 in 1990, in timp ce pentru femei era de 82 de ani, cu trei ani mai mult decat in 1990.

Germania si Spania pe de alta parte au inregistrat cresteri semnificative in ceea ce priveste speranta de viata, indicatorul ajungand la 5 ani. Barbatii din Germania se bucura de o viata mai lunga, de la 72 de ani in 1990 la 78 de ani in 2011, in timp ce femeile traiesc cu 4 ani mai mult, de la 79 de ani pana la 83 de ani. In cazul Spaniei, barbatii puteau atinge o varsta medie de 79 de ani in 2011 fata de 73 in 1990, in timp ce femeile s-au bucurat de o crestere medie de 5 ani, de la 80 pana la 85 de ani.

MediHelp International este unul dintre cei mai importanti furnizor de asigurari private de sanatate din Europa Centrala si de Est si este prezent pe piata din Romania incepand cu 1999. MediHelp International este manager de distributie al BUPA International in Ungaria, Romania si Bulgaria.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si
Barcelona: Noi ciocniri violente intre separatisti si politie