Cei mai multi analisti financiar-bancari cred ca Banca Nationala a Romaniei (BNR) va reduce astazi dobanda de politica monetara de la 5% la 4,75%, iar rezervele minime obligatorii ar putea ramane nemodificate atat pentru pasivele in lei, cat si pentru cele in valuta.

[UPDATE] Consiliul de administratie al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) a decis in sedinta de luni sa reduca dobanda de politica monetara cu 50 de puncte de baza, pana la 4,5% pe an, amploarea taierii fiind peste asteptarile analistilor din piata.

"Conform opiniilor exprimate de 14 din 19 participanti la un sondaj intern in cadrul Asociatiei Analistilor Financiar-Bancari din Romania (AAFBR), Banca Nationala a Romaniei ar putea reduce dobanda de politica monetara la 4,75% la urmatoarea sedinta a Consiliului de Administratie pe probleme de politica monetara din 5 august. Restul participantilor la sondaj estimeaza pastrarea dobanzii la nivelul de 5%. Rezervele minime obligatorii ar putea ramane nemodificate in luna august 2013, atat pentru pasivele in lei cat si pentru cele in valuta", se arata intr-un comunicat transmis de asociatie.

BNR a redus la 1 iulie rata dobanzii de politica monetara cu 0,25 puncte procentuale, de la 5,25% la 5%, prima scadere din martie 2012, precum si rata dobanzii aferente facilitatii de creditare (Lombard) de la 8,25% la 8% pe an.

Totodata, CA al bancii centrale a a mentinut ratele aplicate pentru rezervele minime obligatorii (RMO) constituite de banci pentru pasivele sub doi ani, la 20% in valuta si 15% in lei.

Analistul BCR Dorina Cobiscan spune ca BNR ar putea sa scada obanda cheie cu 0,25 puncte procentuale la un nou minim istoric de 4,75% in sedinta de politica monetara din luna august datorita reluarii procesului de dezinflatie incepand cu luna iulie. Diminuarea rapida a presiunilor inflationiste in principal pe fondul unui an agricol bun ar putea oferi bancii centrale un spatiu mai mare de manevra in perioada imediat urmatoare de aceea exista sanse mari de a vedea inca o reducere de 0,25 puncte procentuale la sedinta din luna septembrie, spune ea.

Analistul ecconomic Adrian Mitroi, vicepresedinte AAFBR, afirma ca nu sunt de asteptat modificari substantiale ale rezervelor minime obligatorii in lei.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Cat a costat interventia BNR pentru a tine cursul valutar sub 5 lei