BNR va face tot posibilul, prin instrumentele pe care le are la dispozitie, ca dobanzile la creditele in lei sa ajunga cat mai aproape de cele la imprumuturile in valuta, astfel incat clientii sa prefere finantarea in lei, fara riscul cursului valutar, potrivit guvernatorului BNR, Mugur Isarescu.
"Noi vom face tot ce este posibil, prin reducerea dobanzii de politica monetara, prin asigurarea lichiditatii pe piata, prin ingustarea coridorului de variatie a dobanzilor de pe piata monetara sa venim cu dobanzile la lei in apropierea dobanzilor in valuta", a afirmat miercuri Isarescu, intr-o conferinta de presa, conform Mediafax.

El a aratat ca imprumuturile imobiliare in lei, desi presupun rate cu 30% mai mari decat cele in valuta, sunt mai avantajoase pentru client intrucat imprumutul in valuta are, pe langa costul vizibil, si unul invizibil, dat de fluctuatia cursului valutar.

Intrebat daca "se va infunda" canalul creditarii prin programul Prima Casa odata cu obligativitatea accesarii de finantare in moneda locala, avand in vedere ca ratele sunt mai mari cu 30% decat la imprumuturile in euro, guvernatorul a raspuns negativ.

"Avem doua elemente noi sa nu credem ca se va infunda canalul. Avem norme noi europene care descurajeaza creditul in valuta si avem o perioada care se anunta cu inflatie scazuta, care vrem sa fie a la long. Romania a intrat in clubul tarilor cu inflatie scazuta si cu dobanzi mai scazute la creditele in moneda locala. Acesti factori vor duce catre stimularea creditului in moneda locala, nu vad de ce s-ar infunda canalul, resurse exista, sunt economisiri suficiente in Romania, exista rezerva minima obligatorie", a spus Isarescu.

In continuare, Isarescu a fost intrebat cine ar fi interesat sa cumpere un credit cu 30% mai scump in moneda locala, raspunzand ca acel procent este "o pacaleala" care a condus la problema clauzelor abuzive.

"Daca dvs. o sa le explicati (populatiei - n.r.) ca 30% este o pacaleala care a dus la aceste clause abuzive si veti fi formatori de opinie, atunci o sa se duca la creditul in lei, mai ales ca el se va ieftini. Creditul in lei este inca relativ scump, dar se va ieftini. (...) Hai sa facem un efort comun si sa le spunem doua lucruri: creditul in lei se va ieftini, iar cel in valuta are o componenta imponderabila, extrem de periculoasa, care s-a manifestat in ultimii cinci ani, a ars buzunarele a cateva zeci de mii, chiar sute de mii de oameni - cam atatia sunt cei care vorbesc de clauze abuzive - si sa nu se mai repete povestea asta", a indemnat Isarescu jurnalistii.

El a admis ca a avut propriile dubii privind finantarea exclusiv in lei prin programul Prima Casa, acest subiect fiind discutat cu reprezentantii Fondului Monetar International.

"Si eu am avut dubiile mele daca este bine ca intreg programul Prima Casa sa fie numai in lei. Si s-a discutat cu cei de la FMI pe aceasta tema, pentru ca este vorba de un credit pe termen lung, iar pe termen lung Romania va intra in zona euro, insa un argument este extrem de tare: nimeni nu poate sa spuna care va fi cursul de echilibru la care Romania va intra in zona euro, nici chiar eu ca guvernator, pentru ca depinde de foarte foarte multi factori. Si atunci avand aici o mare necunoscuta, trebuie spusa", a afirmat Isarescu.

El a mentionat ca ideea de a putea intra in zona euro cu un curs apreciat contravine realitatii din Grecia, Spania si Portugalia.
Consiliul de Administratie al BNR a decis, luni, sa reduca rata dobanzii de politica monetara, de la 5% la nivelul minim record de 4,5% pe an, mai mult decat se asteptau analistii financiar bancari, care anticipau o scadere la 4,75%.

Isarescu a declarat luni ca decizia de reducere a ratei dobanzii de politica monetara a fost una "normala" si spera ca aceasta sa se reflecte in scaderea ratelor la creditele in lei intr-o perioada cat mai scurta, poate chiar din septembrie.

La inceputul lunii iulie, BNR a redus dobanda cheie de la 5,25% pe an la 5%.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri