Cursul de schimb a scazut pentru scurt timp sub 4,44 lei/euro in prima ora a sedintei interbancare de joi, insa apoi s-a intors peste acest nivel, intr-o piata unde volumele de tranzactionare au revenit la nivelurile reduse specifice perioadei de vara.
Rata de referinta de joi este cu 0,95 bani, respectiv cu 0,21% peste cea afisata miercuri, de 4,4304 lei/euro. O paritate mai ridicata decat cea de joi a fost anuntata de BNR in data de 17 iulie, cand euro a fost cotat la 4,4467 lei.

Leul s-a depreciat joi si in raport cu francul elvetian, cursul de referinta avansand cu 1,58 bani, respectiv cu 0,44%, la 3,6107 lei/franc, de la 3,5949 lei/franc in ziua de miercuri. Astfel, rata de schimb leu/franc elvetian a atins cel mai ridicat nivel din ultimele cinci saptamani, o paritate mai mare fiind afisata pe 3 iulie, cand francul a fost cotat la 3,618 lei, informeaza Mediafax.

Pe de alta parte, leul s-a intarit in raport cu dolarul american, cu 0,33%, cursul de referinta coborand cu 1,11 bani, de la 3,3365 lei/dolar la 3,3254 lei/dolar.

Ratele de schimb leu/dolar si leu/franc elvetian sunt calculate de BNR in functie de paritatea leu/euro si ratele de schimb euro/dolar si euro/franc elvetian.

Leul a scazut, miercuri, cu 0,8% in raport cu euro, mai vizibil decat monedele statelor din regiune, si cotatiile au urcat peste 4,44 lei/euro de la 4,41 lei/euro la debutul sedintei. Miscarea a venit in cadrul unor volume de tranzactionare in crestere, ordinele de cumparare de euro fiind plasate de un jucator strain, potrivit dealerilor.

Deprecierea leului a fost determinata, cel mai probabil, de inrautatirea sentimentului din pietele globale, pe fondul asteptarilor tot mai numeroase ca Fed va reduce stimulul monetar mai devreme decat se estima anterior, dar si de o declaratie a guvernatorului BNR Mugur Isarescu privind intentia bancii centrale de a face tot posibilul ca dobanzile la creditele in lei sa ajunga cat mai aproape de cele la imprumuturile in valuta.

"Continuarea mesajului BNR in favoarea relaxarii monetare la sedinta de prezentare a Raportului asupra inflatiei (transmis miercuri - n.r.) nu a avut urmari in spatiul ratelor si nici in cel al titlurilor de stat (...) Detinerile nerezidentilor in titluri in lei au crescut continuu, pana la 25% din total in luna mai (ultima data disponibila), de la circa 5% in noiembrie, iar volumele sau activitatea din piata nu sugereaza ca aceste detineri au scazut intre timp. Cum si BNR atentioneaza in Raportul asupra inflatiei, acest nivel «relativ ridicat» al detinerilor nerezidentilor poate accentua un posibil soc pentru leu in cazul declansarii unor turbulente in climatul extern. Pe acest fond, mesajul de ieri al BNR a condus pana la urma la deprecierea leului (...) Guvernatorul BNR a spus, totusi, si ca rezerva valutara este suficient de mare, sugerand ca va fi folosita pentru a limita volatilitatea cursului. Aceasta, impreuna cu perspectivele relativ favorabile ale contului curent, ne conduc la concluzia ca nu exista suficiente motive pentru o depreciere semnificativa a leului in urmatoarele saptamani, cand credem ca moneda locala va ramane intr-un interval relativ ingust in jurul valorilor curente", afirma analistii ING Bank intr-o nota transmisa joi.

La deschiderea sedintei interbancare de joi, euro a fost cotat la 4,4450 - 4,4470 lei, respectiv cu 0,3 - 0,5 bani peste nivelurile de miercuri din jurul orei 16:30, de 4,4400 - 4,4440 lei/euro. In prima ora de tranzactionare, cursul a scazut usor sub 4,44 lei/euro, dupa care s-a intors pe crestere si a ajuns pana la un maxim al primei parti a sedintei de 4,4475 lei/euro.

Ulterior, pana la mijlocul sedintei, cotatiile au fluctuat usor in jurul nivelului 4,44 lei/euro, iar volumele de tranzactionare au fost reduse, potrivit dealerilor.

La ora 13:00, cand BNR anunta cursul de referinta, pe piata interbancara euro era cotat la 4,4395 - 4,4410 lei, in imediata apropiere a nivelurilor de miercuri din jurul orei 16:30.

In acelasi timp, zlotul si forintul erau in stagnare raport cu euro.

Dobanzile afisate joi de bancile comerciale pentru depozitele atrase (ROBID) si plasate (ROBOR) in lei pe termen de o zi au continuat sa scada, pe fondul surplusului de lichiditate, si au ajuns la 1,93% - 2,43% pe an, dupa ce miercuri au fost la 2,02% - 2,52% pe an. Dobanzile pentru plasamentele la o saptamana au scazut la 2,38% - 2,88% pe an, dupa ce miercuri au fost de 2,41% - 2,91% pe an.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri