ANOFM si BCR acorda angajatorilor din judetele cu somaj ridicat credite cu dobanda o patrime din rata de referinta a Bancii Nationale
Banca Comerciala Romana va acorda, pentru al saselea an consecutiv, credite din bugetul Asigurarilor pentru Somaj, transmite un comunicat al bancii. Astfel, potrivit legii, angajatorii din judetele cu rata mare a somajului si studentii care deschid o afacere pot beneficia de finantari cu cea mai avantajoasa dobanda din sistemul bancar. Potrivit reglementarilor in vigoare, angajatorii din judetele cu o rata medie a somajului mai mare decat media nationala vor beneficia de credite pana la un milion de lei noi, cu dobanda o patrime din rata de referinta a Bancii Nationale.

Pentru luna iunie, BNR a anuntat o dobanda de referinta de 8,5% astfel ca o patrime din acest procent reprezinta 2,12%. Finantarile sunt acordate pe o perioada intre un an si trei ani in functie de destinatia finala a banilor. Astfel, pentru creditele destinate finantarii cheltuielilor cu materii prime, materiale si obiecte de inventar perioada maxima de acordare este de 1 an. In cazul finantarii investitiilor maturitatea creditului poate merge pana la trei ani. In cea de-a doua situatie contractantul poate beneficia de o perioada de gratie de pana la 6 luni. Banca finanteaza 75% din valoarea investitiei prevazute in studiul de fezabilitate depus de solicitant.

10.000 lei noi, pentru fiecare loc de munca

Suma in lei care poate fi acordata pentru fiecare loc de munca nou creat este de 10.000 lei, insa valoarea totala a finantarii nu poate depasi un milion de lei pentru un singur angajator. Valoarea totala a finantarii se stabileste in functie de numarul de locuri de munca pe care beneficiarul se obliga sa-l creeze. Persoanele fizice autorizate pot beneficia de credite din bugetul asigurarilor pentru somaj pentru finantarea propriilor locuri de munca, iar asociatiile familiale beneficiaza de credite proportional cu numarul membrilor de familie care fac parte din asociatie.

26 de judete cu somaj peste medie

Beneficiaza de dobanda de 2,12% firmele din 26 de judete in care rata somajului depaseste media nationala situata, potrivit datelor INS, in jurul valorii de 6%. Astfel, judetele incluse in program sunt urmatoarele: Mehedinti, Hunedoara, Ialomita, Vaslui, Galati, Brasov, Teleorman, Covasna, Calarasi, Harghita, Gorj, Alba, Buzau, Olt, Caras-Severin, Botosani, Braila,Valcea, Iasi, Suceava, Dambovita, Prahova, Salaj, Giurgiu, Neamt si Bacau.

Facilitati pentru studenti si someri intreprinzatori

Studentii care vor sa beneficieze de credite cu dobanda de 2,12% pe an trebuie sa aiba pana in 30 de ani, sa fie studenti pentru prima data si sa urmeze cursurile de zi la o facultate de stat sau particulara, autorizata sau acreditata in conditiile legii. Creditele se acorda studentilor care infiinteaza si dezvolta, individual sau impreuna cu alti studenti, intreprinderi mici si mijlocii, unitati cooperatiste, asociatii familiale sau care desfasoara in mod independent o activitate economica in calitate de persoana fizica autorizata. De asemenea, somerii care infiinteaza o astfel de intreprindere vor beneficia de dobanda de 2,12%.

Unde ajung banii

Finantarile sunt acordate doar in situatia in care activitatea de baza a solicitantului se realizeaza in productie, servicii sau turism. Banii pot fi folositi pentru finantarea stocurilor de materii prime, materiale si obiecte de inventar sau a altor nevoi privind activitatea curenta, finantarea cheltuielilor de capital, respectiv, utilaje si echipamente, instalatii de lucru, constructii speciale, constructii, amenajari si dotari. Potrivit ANOFM, finantarea stocurilor de materii prime se poate efectua concomitent cu finantarea cheltuielilor de capital.

119 milioane euro, credite in 5 ani

In perioada 2001-2005, in care BCR a acordat credite in cadrul Programului ANOFM, fondul alocat de catre Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca a fost de 417,73 milioane de lei, echivalentul a circa 119 milioane de euro, potrivit datelor BCR.
Pana in prezent, in cadrul Programului ANOFM, BCR a aprobat un numar de 3.806 proiecte la nivel national, o pondere importanta fiind in judete defavorizate economic. Prin Programul ANOFM derulat intre anii 2001- 2005 s-au creat aproximativ 49.100 locuri de munca.

Creditele pot fi folosite pentru:

- Activitatea de baza a solicitantilor sa se realizeze in productie, servicii sau turism;
- Finantarea stocurilor de materii prime, materiale si obiecte de inventar sau a altor nevoi privind activitatea curenta, conform specificatiilor din studiul de fezabilitate;
- Finantarea cheltuielilor de capital, respectiv, utilaje si echipamente, instalatii de lucru, constructii speciale, constructii, amenajari si dotari, mijloace de transport, calculatoare si altele;
- Finantarea stocurilor de materii prime se poate efectua concomitent cu finantarea cheltuielilor de capital, potrivit prevederilor studiului de fezabilitate.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri