Autoritatea pentru Valorificarea activelor Statului a incasat 6,81 milioane de dolari prin poprirea conturilor SIF Moldova, transmite un comunicat al societatii de investitii financiare. In acelasi timp, AVAS a cerut societatii sa achite in termen de cinci zile alte 7,8 milioane dolari, suma totala obtinuta de Autoritate ajungand astfel la 14,6 milioane dolari. Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului a instituit, in 2 iunie, poprirea conturilor deschise de SIF Moldova la Banca Transilvania, pana la suma de 6,81 milioane dolari, fiind identificate disponibilitati suficiente pentru incasarea integrala a contravalorii sumei inscrise in ordinul de poprire.

Rezultatele financiare nu vor fi afectate de decizia AVAS

Intrucat pentru sumele executate din Banca Transilvania societatea constituise provizioane, reprezentantii SIF Moldova sustin ca rezultate financiare nu vor fi afectate de plata celor 14,6 milioane de dolari. SIF Moldova a primit miercuri din partea Autoritatii solicitari de plata in termen de cinci zile a 7,85 milioane dolari, echivalentul a 12 bilete la ordin avalizate de fostul FPP Moldova. Dupa primirea celor 12 comunicari de titluri executorii din partea AVAS, conducerea SIF Moldova a decis promovarea pe calea instantei a contestatiilor la executare.

Datorii mai vechi

Banii obtinuti de AVAS reprezinta achitarea unor datorii pe care FPP2 Moldova le avea fata de AVAS. Aceste creante au rezultat din avalizarea unor bilete la ordin emise in perioada 1995-1996 in favoarea Bancorex. In 2003 SIF Moldova si Autoritatea au incheiat un protocol care prevedea plata esalonata a unei sume care reprezinta o parte din garantiile acordate de fosta FPP pentru creditele nerambursate. FPP II a acordat garantii pentru mai multe imprumuturi luate de o serie de societati private de la mai multe banci.

In conditiile in care societatile nu au restituit banii, societatea de investitii financiare SIF Moldova, succesoarea FPP, este obligata sa achite sumele. Intelegerea stabilea achitarea integrala a contravalorii unor bilete la ordin, intr-o perioada scurta de timp, esalonarea la plata a contravalorii acestora, clarificarea de catre AVAS si SIF Moldova asupra unor aspecte privind biletele la ordin. Intrucat protocolul a fost respectat doar partial de catre SIF Moldova, AVAS a declansat procedura de executare silita.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri