Un studiu al Organizatiei Mondiale a Sanatatii cu privire la sumele alocate de guverne in sistemul sanitar arata ca anual in Romania se investesc doar 500 de dolari pe cap de locuitor, ceea ce plaseaza tara noastra pe ultimele locuri in UE, mult in spatele tarilor din Vest, dar de asemenea dupa natiuni precum Polonia, Ungaria sau Bulgaria.
Alte tari din Europa Centrala si de Est au de asemenea investitii guvernamentale mai mari in domeniul sanatatii. Polonia investeste 900 dolari anual, Ungaria aproximativ 1.100 dolari in fiecare an si chiar Bulgaria are o investitie de 521 dolari anual pe cap de locuitor in sistemul de sanatate.

Pentru tarile din Europa de Vest sumele sunt evident mult mai mari: Germania si Franta spre exemplu, au rate impresionante de investitii in sistemul de sanatate. Guvernul german investeste anual 4875 de dolari pe cap de locuitor pentru sanatate, in timp ce Franta face parte din tarile cu cea mai mare rata de investitie in sistemul sanitar, cu o impresionanta suma anuala de aproape 5000 de dolari pe cap de locuitor.

Totodata, guvernul spaniol face investiti de peste 3000 de dolari pe cap de locuitor, iar in Marea Britanie sistemul sanitar atrage investitii de la guvern de 3600 de dolari pe cap de locuitor, suma care pozitioneaza aceasta tara abia la jumatatea clasamentului.

"Daca ne uitam la sumele investite in sistemul sanitar din alte tari din Uniunea Europeana am putea intelege de ce sunt atat de multi romani care sufera din cauza lipsei echipamentelor medicale si a lipsei de experienta a personalului medical. Suntem la limita inferioara a clasamentului in ceea ce priveste bunastarea sistemului sanitar si acest lucru este absolut alarmant", a declarat Zahal Levy (foto), presedintele MediHelp International.

O solutie pentru romani este asigurarea privata de sanatate, care ofera acces la ingrijire medicala internationala si acopera toate procedurile medicale majore, in cele mai bune spitale si clinici din Europa si din lume.

Toate informatiile oferite de Organizatia Mondiala a Sanatatii se gasesc in baza de date a Observatorului Mondial de Sanatate. Acest raport ofera acces la baze de date cu privire la subiecte importante legate de sanatate, cum ar fi rata mortalitatii si factorii cauzatori, Millenium Development Goals (alimentatia copiilor, sanatatea copiilor, sanatatea maternala si de reproducere, imunizare, HIV/SIDA, tuberculoza, malarie, boli neglijate, accesul la apa si salubrizarea), boli netransmisibile si factori de risc, predispozitia la epidemii, sistemele de sanatate, sanatatea mediului, violenta, accidente si multe altele.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri