Asiguratorii erau cei mai mari investitori institutionali din Europa, la sfarsitul anului trecut, cu active in administrare de 8,5 mii de miliarde euro, arata un studiu realizat de Insurance Europe si compania de consultanta Oliver Wyman. In anul 2011, o pondere de 64% din activele asiguratorilor europeni erau plasate in titluri de stat, iar 15% in actiuni.
Exista trei elemente principale care influenteaza strategiile de investitii ale asiguratorilor, potrivit studiului citat de revista Jurnal de Incredere, editata de UNSICAR: profilul raspunderii lor (durata si predictibilitate), riscul/rentabilitatea activelor disponibile si o serie de conditii cadru, cum ar fi reglementarea prudentiala si impozitarea. Strategiile de investitii si alocarile de active se realizeaza in functie de tipul de produse pe care asiguratorii le subscriu.

"Intrucat cele mai multe polite de asigurare creeaza pasive previzibile si pe termen lung, asiguratorii pot investi in active pe termen lung si nelichide. Asiguratorii sunt surse ideale de finantare pe termen lung pentru companiile din diverse sectoare economice pe care factorii de decizie le apreciaza ca fiind potential stimulatoare pentru reluarea cresterii economice in Europa. In acelasi timp, asiguratorii reprezinta o sursa de lichiditati, care cumpara active chiar si in perioadele de criza, cand acestea sunt subevaluate. Prin urmare, asiguratorii pot avea un efect contra-ciclic si stabilizator asupra pietelor financiare si economiei", se arata in studiul realizat de federatia asiguratorilor europeni impreuna cu compania de consultanta Oliver Wyman.

Bancile europene administreaza active in valoare de aproximativ 46 mii de miliarde euro, dar nu sunt considerate investitori institutionali. Rolul lor este diferit si complementar rolului asiguratorilor.

Noile reguli bancare vor forta institutiile de credit sa-si reduca riscul asociat cu maturitatea si transformarea lichiditatilor. Impreuna cu valoarea estimata a cerintelor necesare pentru sprijinirea cresterii economice in Europa, aceste noi reguli bancare vor genera, intre 2012 si 2016, un deficit de finantare situat intre 4 si 5 mii de miliarde euro. Se estimeaza, astfel, cresterea importantei asiguratorilor ca furnizori de finantare pe termen lung.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri