Guvernul olandez spera sa obtina pana la 15 miliarde euro din privatizarea bancii ABN Amro, fata de o investitie de 21,7 miliarde euro a statului, astfel rezultand o posibila pierdere de 6,7 miliarde euro pentru contribuabili.
Banca va avea la dispozitie un termen de aproximativ un an pentru a pregati privatizarea, a declarat intr-un comunicat ministrul olandez al Finantelor, Jeroen Dijsselbloem, potrivit Bloomberg, scrie Mediafax.

Guvernul olandez va evalua apoi daca sunt indeplinite conditiile de vanzare si ar putea efectua privatizarea in trei transe, a adaugat oficialul.
ABN Amro a inglobat in 2008 operatiunile bancare si de asigurari din Olanda ale grupului Fortis, ajuns in colaps.

Dijsselbloem a precizat ca statul a investit 21,7 miliarde euro pana in prezent la ABN Amro. Vanzarea bancii cu o pierdere semnificativa, de 6,7 miliarde euro, va fi o chestiune delicata din punct de vedere politic in Olanda, unde populatia este deja nemultumita de cresterea taxelor si masurile de austeritate.

"Daca Parlamentul va fi de acord, prima oportunitate pentru o listare va fi prima jumatate a anului 2015. Planurile ministrului reprezinta primul pas spre trecerea in proprietate privata", a comentat intr-un comunicat presedintele ABN Amro, Gerrit Zalm.

Guvernele vest-europene care au fost nevoite sa salveze bancile cu bani publici in timpul crizei, devenind actionari, analizeaza posibilitati de privatizare a participatiilor preluate la institutiile de credit. Marea Britanie se pregateste sa-si reduca participatia de peste 41% detinuita la grupul bancar Lloyds, in timp ce privatizarea Royal Bank of Scotland, unde statul detine peste 80% din actiuni, este inca o perspectiva indepartata.

In Olanda, activele industriei financiare depasesc de peste 4 ori Produsul Intern Brut, in pofida declinului inregistrat in urma crizelor din ultimii ani. Guvernul olandez a cheltuit initial 16,8 miliarde euro pentru a prelua operatiunile Fortis, insa costul bailout-ului a crescut ulterior, fiind necesare noi interventii pentru stabilizarea bancii.

Olanda a sprijinit companiile financiare cu peste 95 miliarde euro incepand din 2008, suma care include garantii de stat si infuzii de capital. In luna februarie a acestui an, guvernul a investit 3,7 miliarde de euro si a nationalizat SNS Reaal, a patra banca din tara, ajunsa in pragul colapsului din cauza pierderilor generate de credite si investitii imobiliare.

O comisie parlamentara a apreciat anul trecut ca pretul platit de guvern pentru stabilizarea sistemului financiar in urma colapsului Fortis a fost prea ridicat si nu este justificat de valoarea economica creata.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri