Comparativ cu perioada similara a anului trecut, s-a inregistrat o crestere de 30 de procente, conform declaratiilor facute de Bogdan Apahidean, presedintele asociatiei, preluate de Mediafax.

Societatile membre ASLR au finantat in primul trimestru bunuri a caror valoare a fost de aproape 276 de milioane de euro. In 2005, in intervalul ianuarie-martie, suma finantata a fost cu 60 de milioane mai mica, cand nivelul a fost de 215 milioane de euro. Majoritatea finantarilor au fost realizate in sistem de leasing financiar, respectiv 97,56% din totalul contractelor, potrivit datelor ASLR. Ponderea cea mai mare a clientilor care solicita finantare in leasing continua sa fie reprezentata de sectorul privat, cu 63,3% din valoarea finantarilor, acesta fiind urmat de sectorul public si ONG-uri (22,3%) si persoane fizice (14,4%).

La nivelul pietei totale de leasing, societatile au incheiat 54,1% din contracte cu persoane juridice, 37% cu sectorul public si ONG-uri, in timp ce 8,9% dintre acestea au revenit persoanelor fizice. Autovehiculele reprezinta segmentul cu cea mai mare pondere (93,5%), din punct de vedere al bunurilor finantate, din care autoturismele detin o cota de 78,6%.

Achizitiile de echipamente industriale si agricole au cumulat 4,7% din totalul contractelor, in timp ce leasingul de birotica si tehnica medicala ocupa 1%, iar leasingul imobiliar - 0,8%, pastrand aceeasi pondere fata de primele trei luni ale anului trecut. Membrii ASLR au realizat anul trecut un volum total al contractelor de leasing de peste 1,1 miliarde de euro, echivalentul a peste 50 de procente din valoarea pietei, estimata la circa doua miliarde euro.