Majoritatea societatilor de asigurare din Romania care au autorizatie pentru a comercializa asigurari de raspundere civila auto obligatorie si carte verde au crescut in primele sase luni tarifele aferente politelor RCA, chiar si cu peste 50%, ceea ce evidentiaza din nou presiunea daunelor morale, a rezervelor tehnice aferente acestora si a ratei combinate frecvent supraunitara.

Rata combinata este unul dintre cei mai importanti indicatori din industria asigurarilor si arata profitabilitatatea politelor vandute. Acest indicator se calculeaza ca raport dintre valoarea daunelor platite plus costul de achizitie a politelor (comisioanele brokerilor si ale agentilor) plus costurile administrative si valoarea primelor incasate. Daca acest raport depaseste 100%, vanzarea de asigurari este neprofitabila, deoarece costurile depasesc incasarile. In piata RCA din Romania rata combinata a depasit la un moment dat si pragul de 150%.

Revenind la tarifele RCA, cele mai mari cresteri in primele sase luni ale anului comparativ cu acceasi perioada de anul trecut au fost consemnate in dreptul Omniasig (110,8%), Carpartica (54,7%), Generali (54,3%), Allianz-Tiriac (30,7%) si Asirom (24,9%), date prezentate in tabelul de mai jos. Singura companie care a inregistrat o scadere in ceea ce priveste pretul RCA este Groupama (-10,8%), potrivit datelor publicate de UNSAR. Cifrele prezentate au fost calculate pe baza informatiilor publicate de uniunea asiguratorilor privind numa­rul de contracte la jumtatea anului curent si valoarea primelor brute subscrise si sunt exprimate in lei.

In acelasi timp, valoarea neta a rezervelor tehnice per total a scazut cu peste 100 de milioane de lei in perioada de timp analizata de la 1.965 de milioane lei la 1.863 de milioane de lei, ca urmare a modificarilor normelor privind rezervele tehnice pentru asigurari generale, in ceea ce priveste rezervele tehnice constituite pentru daunele morale.

Rata daunei combinate pentru sectorul asigurarilor generale este calculata ca raport dintre daunele brute aparute, cheltuieli de achizitie si administrare si primele brute castigate.

Anul trecut, rata combinata la nivelul segmentului non-life pentru anul 2012 s-a imbunatatit, scazand la 108%, fata de 2011, cand a fost 113,5%, potrivit raportului anual pe 2012 al ASF. Aceasta inseamna ca pentru fiecare 100 lei castigati, asiguratorii au platit 108 lei.

Pe principalele clase de asigurare, RCA si CASCO, rata combinata a avut evolutii contrare, astfel ca pe segmentul asigurarilor de raspundere civila auto rata combinata s-a redus de la 144% la 124,7%, iar pe segmentul politelor auto facultative a crescut la 128%, de la 118%. Aceste rezultate indica o pierdere tehnica neta de 28% la nivelul portofoliului CASCO, respectiv 536,7 mil. lei, si de 24,7% pe RCA, adica 527,8 mil. lei.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri