12 Septembrie 2013

Bancherii din Ungaria resping amenintarile statului privind creditele in valuta



Asociatia Bancara din Ungaria nu poate accepta ultimatumul dat de Guvern institutiilor financiare, intrucat bancile nu pot rezolva singure problema restructurarii creditelor ipotecare in valuta, fara contributia statului, a declarat presedintele asociatiei, Mihaly Patai, relateaza Portfolio.hu, citat de Mediafax.

Guvernatorul Bancii Nationale a Ungariei, Gyorgy Matolcsy, i-a invitat marti la o intalnire pe sefii bancilor comerciale.

Patai a aratat ca obiectivul intalnirii a fost discutarea rezultatelor unui program de finantare a dezvoltarii, problema creditelor ipotecare in valuta fiind abordata doar tangential.

Matolcsy a declarat ca va formula un punct de vedere pe subiectul creditelor ipotecare in valuta doar dupa ce va cunoaste pozitia Cabinetului.
Patai a reiterat insa intr-o conferinta de presa punctul de vedere al asociatiei, si anume ca programul de restructurare a creditelor ipotecare in valuta trebuie sustinut financiar si de catre stat. El a aratat ca bancile au suportat deja o parte mai mare din pierderi decat statul si datornicii.

Reprezentantul bancilor a adaugat ca asociatia a prezentat la sfarsitul lunii august doua propuneri pe care le mentine, dar este in lucru si o a treia solutie.

Patai a sustinut ca ar fi imposibil de convertit imprumuturile in franci elvetieni in forinti fara implicarea bancii centrale, intrucat ar fi generata o cerere uriasa de franci.



Citeste si