Desi finantarea prin emisiune de obligatiuni este mult mai practica decat cea prin actiuni, emitentii nu sunt doritori sa obtina in acest mod fondurile necesare. Acesta este si motivul pentru care piata obligatiunilor romanesti este la un nivel scazut, iar scadentele sunt inca reduse. Dar viitorul pare sa fie bun, prin tendinta de majorare a scadentelor si valorilor.
Lipsa unei piete dezvoltate si dinamice a instrumentelor cu venit fix este una dintre marile neajunsuri ale strategiilor de investitie disponibile in acest moment investitorilor activi pe piata romaneasca de capital. Oferta de astfel de instrumente de investitie este formata din obligatiunile listate la cota Bursei de Valori Bucuresti.

Pe piata romaneasca de capital exista, la acest moment, numai obligatiuni municipale, emise de primarii, si obligatiuni corporatiste, ale societatilor comerciale. Dar valoarea acestora este redusa. Spre exemplu, obligatiunile municipale care nu au ajuns la scadenta au o valoare de 76,7 milioane de RON, mult prea redusa in conditiile in care asemenea instrumente au un grad de risc scazut si pentru care exista o cerere mare. Faptul ca valorile emisiunilor sunt inca modeste se datoreaza in principal noutatii acestui mod de finantare ce a facut ca incercarile municipalitatilor ce au apelat la el sa fie de mici dimensiuni, dar si limitarilor bugetare in cazul oraselor mici cum sunt Breaza, Sebes sau Predeal, unde imprumutul nu poate depasi limita de 20% din totalul veniturilor curente ale bugetelor locale.

Situatia a inceput sa se schimbe, aparand si primele emisiuni de anvergura: obligatiunile Oradea cu o valoare de 15 milioane RON si Timisoara cu 20 milioane RON.

Maturitati reduse

Perioadele pentru care au fost contractate imprumuturile obligatare sunt inca foarte mici, chiar daca acestea au crescut de la 2-3 ani la 5 ani. Unul dintre motivele care ar fi justificat decalajul fata de tarile din Europa Centrala si de Est este ca Romania a inceput mult mai tarziu actiunea de emitere a titlurilor municipale, din cauza lipsurilor de natura legislativa. Prima emisiune de astfel de titluri a fost lansata la 8 octombrie 2001 de Primaria Predeal, avand o scadenta de un an si jumatate, urmata de Primaria Mangalia. Au urmat apoi si alte municipalitati: Zalau, Alba Iulia, Cluj-Napoca, Breaza, Bacau, Sebes, Targu-Mures si Slobozia. Si din acest punct de vedere se vad cateva imbunatatiri, existand doua primarii care au emis obligatiuni cu scadenta de 20 de ani.

Si companiile prefera finantarea prin obligatiuni

Pe langa municipalitati, si companiile comerciale au optat pentru emisiunea de obligatiuni. Prima initiativa de obligatiuni corporatiste a fost cea a firmei International Leasing, in luna mai 2000, cu o durata de 18 luni. In 2003 a aparut prima emisiune de obligatiuni corporatiste de o amploare mai mare si care a reusit sa fie acceptata la cota BVB. Este vorba de emisiunea de obligatiuni Impact Bucuresti. Cele mai valoroase emisiuni de obligatiuni corporatiste de la cota bursei sunt in prezent cele emise de Raiffeisen (138 milioane RON), BRD (50 milioane RON) si Finansbank (41 milioane RON). Valoarea totala a emisiunilor corporatiste in prezent la cota Bursei de Valori Bucuresti (BVB) este de 240,3 milioane de RON.

TranzacTii puTine

Chiar daca sunt instrumente cu risc scazut, investitorii nu sunt doritori sa le tranzactioneze, cei care au subscris initial dorind sa le tina pana la scadenta. Ca urmare, valoarea tranzactiilor cu obligatiuni este redusa, in acest an fiind incheiate transferuri de numai 36 milioane de RON, adica numai 1% din totalul tranzactiilor bursiere. Cauzele tin de valoarea redusa a emisiunilor si de randamentele semnificativ mai mari oferite comparativ cu plasamentele monetare. De asemenea, lipsa unor investitori importanti, cum sunt fondurile private de pensii, mentin la un nivel scazut valoarea pietei obligatare la BVB.

Pentru comparatie, la bursa din Slovenia, valoarea tranzactiilor cu obligatiuni reprezinta aproximativ jumatate din totalul tranzactiilor, iar la bursa din Budapesta ajunge la 5%.

Exista potential

Apetitul in crestere pentru municipalitati de a se finanta prin imprumuturi obligatare, dar si numarul in crestere al emisiunilor de obligatiuni corporatiste reflecta un potential in crestere pentru aceasta piata. Numai in 2005, CNVM a aprobat 6 emisiuni de obligatiuni municipale, cu o valoare totala de 38,75 milioane RON, cea mai mare scadenta fiind de 20 de ani pentru municipiul Alba Iulia. De asemenea, 5 companii au dorit finantarea prin obligatiuni in 2005, valoarea acestora ridicandu-se la 100,66 milioane RON. In acest an, CNVM a aprobat o emisiune de obligatiuni municipale de 3,1 milioane RON si doua emisiuni de obligatiuni corporatiste cu o valoare de 40,25 milioane RON. Cea mai noua emisiune de obligatiuni municipale apartine primariei Timisoara, care are o scadenta de 20 de ani si o valoare totala de 150 milioane de RON.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri