Competitivitatea tot mai mare a pietei si procesul de integrarea a Romaniei in Uniunea Europeana vor influenta simtitor sistemul bancar romanesc, indeosebi la nivelul inferior, unde se regasesc un numar mare de banci care detin cote de piata mici - de sub 1%.
Astfel, bancile cu capital majoritar privat autohton si cote de piata ce nu depasesc 1% au devenit tinte de preluare pentru marile grupuri financiare internationale.

Pe lista bancilor care au in acest moment o cota de piata de sub 1% si ar putea face obiectul unei preluari din partea unei institutii de credit din strainatate se regasesc Romexterra , Libra, Romanian International Bank, RoBank, Carpatica, Nova Bank, ProCredit Bank sau Eurom Bank.

Potrivit presedintelui IBR, dupa aderare vor rezista doar bancile cu putere financiara mare, in timp ce bancile mici, fie isi vor gasi o nisa favorabila, fie vor fi bilete de intrare pentru alte grupuri mari din afara.

"Cele care au in prezent sub unu la suta din piata vor avea o viata foarte grea din cauza concurentei uriase si tehnologiei tot mai costisitoare. Vor rezista doar daca se vor orienta catre un anumit grup de produse sau un anumit grup de clienti", apreciaza Petru Rares.

Bogdan Baltazar: "Cel putin trei banci internationale importante vor mai veni in Romania"

Este evidenta tendinta ca bancile cu capital majoritar privat autohton si cote de piata de sub un procent au devenit tinte de preluare pentru marile banci internationale. "Bancile mici fara actionari puternici nu au nici un viitor, " a declarat pentru Wall-Street Doru Lionachescu, managing partner la Capital Partners. Mai mult, fostul director general adjunct al Bancpost avertizeaza ca cei care nu isi vor gasi foarte repede un grup financiar puternic au doua alternative: sa dispara, sau sa ajunga in cele din urma sa fie preluate. Anul acesta va fi un an bun pentru astfel de mutari, si din cauza faptului ca un astfel proces de preluare dureaza foarte mult, cei care nu vor actiona in urmatoarele 3, 4 luni vor avea numai de pierdut, adauga Lionachescu.

In cadrul urmatorului nivel reprezentat de momentul aderarii la UE, vor fi expuse bancile straine care nu vor reusi sa aiba o masa critica in Romania si, astfel, sa faca fata competitiei pe termen lung. Lionachescu opineaza ca City Bank si ABN Amro vor fi predispuse in acest sens.

Bogdan Baltazar impartaseste aceeasi viziune asupra evolutiei sistemului bancar romanesc la nivelul inferior. Cateva dintre bancile mici vor fi cumparate exclusiv pentru licenta bancara, in nicun caz pentru alte virtuti, nise, sau cote de piata. Cel putin trei banci internationale importante vor mai veni in Romania, preconizeaza fostul presedinte al BRD. Seniorul Bogdan Baltazar adauga ca reprezentantii bancilor mici tin foarte mult la pret, iar grupurile internationale interesate nu vor sa plateasca cat li se cere.

Vor veni si alte "deal-uri" in sistemul bancar

In urma cu doua saptamani, ATEbank, al cincelea mare jucator din sistemul bancar elen, a anuntat preluarea pachetului majoritar de actiuni al Mindbank, una dintre cele mai mici banci autohtone, intr-o tranzactie de peste 30 de milioane de euro.

Potentialul de dezvoltare al pietei bancare din Romania este imens, iar banci precum Romexterra, Carpatica, Libra, sau, de ce nu, ProCredit sunt in centrul atentiei pentru investitorii strategici.

Daca primele doua din lista ar fi o tinta de interes pentru marile grupuri bancare datorita unui proces foarte rapid de dezvoltare, actionarii acesteia nu confirma inca o vinzare. '

In dialog cu Romexterra, Libra si ProCredit

Achizitiile si fuziunile care au marcat anul 2005 au insemnat o consolidare a pozitiilor in piata pentru unele banci, intrarea pe piata a altor banci. Modificarile inregistrate in topul bancilor denota o buna pozitionare in piata si o segmentare eficienta a pietei. Bancile mici au trei optiuni: fuziunea, nisa sau preluarea. Masura in care bancile vor adopta aceste optiuni, tine de strategia fiecarei banci, declara pentru Wall-Street reprezentantii Romexterra Bank

Urmare a Hotararii AGA din luna mai, capitalul social al bancii va fi majorat prin incorporarea profitul net inregistrat la sfarsitul anului 2005. La AGA din 19 aprilie, CA-ul Romexterra Bank a fost mandatat sa continue actiunile necesare evaluarii activitatii bancii, precum si pentru desfasurarea formalitatilor specifice procesului de atragere a unui investitor strategic cu reputatie internationala.

Nivelul bugetului alocat pentru prima jumatate a anului este de aprox. 3 mil. de eurp, buget alocat in special dezvoltarii retelei de unitati teritoriale.

De la inceputul anului, Romexterra Bank a inregistrat un trend ascendent in privinta creditelor acordate, in special pe segmentul retail. Totodata, rezultatele inregistrate la finele primului trimestru au indicat o crestere de neta de 85,14% a volumului total de credite acordate, fata de aceeasi perioada de referinta a anului 2005.

In masura in care bancile mici nu se vor concentra pe dezvoltarea catre piete de nisa in asa fel incat sa ofere clientilor sai un plus de valoare, este putin probabil ca vor avea o dezvoltare viabila pe termen lung. ProCredit Bank Romania este deja orientata catre acest mod de dezvoltare si are o baza solida pentru viitor.

ProCredit Bank Romania face parte dintr-o retea de 19 banci de pe 3 continente, cu actionari puternici si cu o strategie de dezvoltare care se concentreaza pe un segment special de piata, acela al micilor intreprinzatori si depunatori. Tinand cont de acestea, consideram ca exista oportunitati de dezvoltare si crestere pentru ProCredit Bank Romania. Actionarii bancii sunt implicati in sustinerea acestei directii de dezvoltare si au o viziune pe termen lung pentru ProCredit Bank Romania. Nu intentioneaza sa vanda banca sau sa schimbe directia de dezvoltare a activitatii intr-un mod in care acest lucru ar putea sa puna in pericol bazele succesului bancii, declara Michael Kowalski, director general ProCredit Bank Romania.

Intreaga strategie de dezvoltare a Libra Bank tine cont de posibilele evenimente previzibile la nivel macro-economic, cum este integrarea Romaniei in UE, la inceputul anului 2007. Astfel, Libra Bank a lansat proiectele necesare indeplinirii cerintelor necesare aderarii la UE acestea fiind IFRS (International Financial Standard Reporting), Basel II, TVA.

Libra Bank este acum o banca in crestere, care a devenit din ce in ce mai vizibila in peisajul bancar romanesc."Faptul ca NCH a investit in Libra Bank, ca a avut viziunea unei banci puternice, reprezinta o garantie a potentialului de dezvoltare a Libra Bank. Astfel, la ora actuala, Libra Bank este in plin proces de crestere, de dezvoltare, care va fi facuta prin forte proprii, cu sprijinul constant al NCH," apreciaza pentru publicatia noastra oficialii bancii.

Ce am face daca am fi actionarii unei astfel de banci?

In concluzie, optiunile de raspuns la aceasta intrebare sunt preluarea de catre un investitor strategic, fuziunea, sau dezvoltarea bancii si orientarea spre nise de piata.

"Daca as fi presedintele sau actionar in cadrul unei astfel de banci as tine la pret," apreciaza Bogdan Baltazar. Acesta afirma ca atat Banca Carpatica, cat si Romexterra sunt banci cu actionari puternici si ambitiosi care ii vor urma sfatul.

De asemenea, Doru Lionachescu este categoric: "as alege rapid o asociere cu un grup financiar puternic."




Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri