Economiile romanilor in strainatate au crescut cu 35 la suta, in perioada 2005- 2006, cifrandu-se la 850 milioane euro, ceea ce evidentiaza slaba oferta a bancilor din Romania, au aratat miercuri, intr-un seminar pe probleme bancare, reprezentati ai bancilor comerciale si ai bancii centrale.

"Acesta este un indiciu al faptului ca investitorii au gasit pe piata externa instrumente financiare mai profitabile, ceea ce ar trebui sa duca la o dinamizare a ofertelor bancare romanesti", a evidentiat viceguvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Eugen Dijmarescu, adaugand ca deponentii se plang de faptul ca nu au oferta suficienta pe piata

Reprezentantul BNR a explicat ca unele institutii bancare si-au retras de pe piata ofertele de produse de economisire pe o perioada mai mare de doi ani. La randul sau presedintele CEC, Eugen Radulescu, a aratat ca acest lucru s-a produs ca urmare a cererii slabe venite din partea populatiei. in prezent cele mai cautate depozite sunt cele de 1 pana la 3 luni, scrie Rompres.

In 2004, capitalul brut acumulat de un roman (44 la suta din cel acumulat de un cetatean bulgar) s-a situat la nivelul de 466 de euro si a reprezentat circa 20 la suta din media pe locuitor din noua Europa (UE 10) si numai 1 la suta din media UE.

Potrivit lui Dijmarescu, in 2005 s-a intensificat ritmul de plasament al economiilor in banci. Volumul plasamentelor pe piata bancara si pe piata de capital a crescut, in perioada aprilie 2005- aprilie 2006, cu 7,6 la suta la lei, cu 20 la suta in sectorul corporatist precum si cu cu 9,3 la suta in valuta, dintre care 15 la suta sunt plasamente ale populatiei, in conditiile in care in Romania exista peste 11 milioane deponenti.

In 2005 investitiile de pe piata de capital si plasamente financiare au ajuns la 23- 24 la suta din totalul economiilor, reprezentand o dublare fata de 2004.

"Bancile comerciale trebuie sa ofere o diversificare a instrumentelor financiare pentru a motiva romanii sa economiseasca", apreciaza Eugen Dijmarescu.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri