Creditele de consum vor continua sa creasca si in 2006, in defavoarea celui imobiliar, acestea reprezentand la ora actuala aproape sase la suta din Produsul Intern Brut.

"Cu toate ca s-a vehiculat ca anul 2006 va fi anul creditelor imobiliare acest lucru nu s-a verificat si cred ca anul acesta va ramane unul al creditelor de consum", a aratat miercuri, intr-un seminar pe probleme bancare, directorul executiv al Bancii Comerciale Romane, Dorin Cojocaru.

Din valoarea totala de 7,2 miliarde euro a creditelor de retail, cira 79 la suta reprezinta credite de consum (5,7 milioane euro), iar 21 la suta reprezinta credite ipotecare (1,54 miliarde euro), anunta Rompres.

Potrivit vicepresedintelui CEC, Cristian Tudorancea, in prezent creditul de consum prin card este "segmentul cel mai dorit si mai apreciat de client, cardurile la purtator fiind valabile atat in tara cat si in strainatate".

"In urmatorii doi ani, ne asteptam la o crestere accelerata a creditului prin card", a spus Tudorancea.

Cel mai mult au crescut anul trecut creditele de consum in lei, in prezent proportia acestora fata de cele in euro fiind de 76 la suta, respectiv de 24 la suta, dupa ce in urma cu trei ani proportia era de 34 la suta la creditele in lei si 66 la suta la cele in euro.

Pe de alta parte, creditul ipotecar reprezinta doar 1,9 la suta din PIB, spre deosebire de Bulgaria unde acestea reprezinta 4,9 la suta, iar in Ungaria- 10,5 la suta. in ultimele 12 luni, creditele ipotecare au crescut cu 130 la suta.

Potrivit reprezentantului Alpha Bank, Sergiu Oprescu, un roman aloca lunar pentru un credit ipotecar/ imobiliar circa 78 euro, in timp ce un polonez aloca 280 euro, un ceh- 700 euro, iar locuitor al Ungariei investeste 900 euro. La un simplu calcul, Romania ar trebui sa inregistreze o crestere de 31 la suta anual, in urmatorii cinci ani, pentru a ajunge la nivelul Poloniei, insa acest lucru se contrazice cu tintele macroeconomice al tarii.

Pe de alta parte, statisticile arata ca 95 la suta dintre familiile din Romania au in proprietate un imobil.

Volumul unei tranzactii medii pentru un credit ipotecar este de circa 35.000 euro, iar peste 30 la suta dintre tranzactii se realizeaza in Bucuresti, spre deosebire de numai 11 la suta in toata zona Moldovei
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri