Volatilitatea ridicata din ultima perioada de timp manifestata pe pietele bursiere din jurul Romaniei, la care s-au adaugat aspectele legate de pragul la SIF, delistarile si modificarea Codului Fiscal au fost factorii principali care au condus la cea mai dificila perioada din ultimii 5-6 ani prin care trece piata bursiera autohtona si, o data cu ea, intreaga piata de capital, informeaza un comunicat emis miercuri de Uniunea Nationala a Organismelor de Plasament Colectiv (UNOPC).

Din aceste motive, dar si din cauza penuriei de instrumente de investitii alternative la piata bursiera, nici in luna mai si nici cumulat de la inceputul anului performantele realizate de fonduri nu au fost cele asteptate, randamente pozitive inregistrandu-se numai la fondurile monetare si cele de obligatiuni (exceptie BCR Clasic), transmite Rompres.

Performantele realizate pe ultimele 12 luni arata ca investitorii in fondurile diversificate si de actiuni beneficiaza inca de randamente situate cu mult peste rata inflatiei pe aceeasi perioada. Fonduri diversificate sunt 18,7 la suta, fonduri de actiuni - 20,2 la suta si 7,26 la suta inflatia.

In luna mai, pentru prima oara de la inceputul anului, pe ansamblul fondurilor deschise de investitii suma activelor nete a inregistrat o diminuare cu 2,4 la suta, cea mai mare scadere inregistrandu-se la categoria fondurilor de obligatiuni de 5,8 la suta. Fondurile monetare, prin cresterea de 0,6 la suta a activelor nete, au reusit chiar sa recupereze plus 0,7 la suta fata de cota de piata detinuta in luna anterioara, recuperare facuta in detrimentul fondurilor de obligatiuni, care au pierdut 0,5 la suta din cota de piata aferenta lunii aprilie 2006.

UNOPC subliniaza ca diminuarea activelor nete prin care au trecut fondurile in luna mai se datoreaza, in principal, volumului crescut de rascumparari inregistrat la fondurile de obligatiuni, in timp ce scaderile de active nete la fondurile diversificate si de actiuni se datoreaza corectiilor suferite de actiunile detinute in portofoliu, la aceste fonduri intrarile nete de capital sunt pozitive si cumulate depasesc 8 milioane lei.

Evolutia numarului de investitori se evidentiaza prin fonduri monetare cu minus 0,5 la suta si cele de obligatiuni cu minus 0,1 la suta, in timp ce fondurile diversificate cu +0,1 la suta si cele de actiuni cu plus 0,2 la suta.

Pe fondul unei deprecieri a leului fata de moneda euro de 1,8 la suta, activele nete ale fondurilor deschise reprezentau la finele lunii mai peste 133,1 milioane euro, ceea ce insemna cu 2,4 la suta mai putin decat la finele lunii aprilie 2006.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri