Uniunea Europeana (UE) ia in calcul transformarea fondului de asistenta pentru statele care au probleme in privinta balantei de plati intr-un mecanism de recapitalizare a bancilor din statele membre din afara zonei euro, au declarat oficiali europeni pentru Bloomberg.

Fondul de asistenta in privinta balantei de plati dispune de resurse totale de 50 miliarde euro, din care mai sunt disponibile 40 miliarde euro dupa sumele angajate de UE in acordurile de finantare externa ale Letoniei, Ungariei si Romaniei, au afirmat oficialii citati.

Comisia Europeana (CE) vrea sa restructureze fondul prin adaugarea unui sistem de sprijin al bancilor care sa poata fi accesat de statele non-euro, scrie Mediafax.

Masura vine in intampinarea testelor de stres programate pentru anul viitor in randul bancilor din UE, fiind destinata sustinerii bancilor din statele non-euro, au adaugat sursele citate.

CE doreste sa aiba la dispozitie un mecanism paralel fondului de urgenta al zonei euro, de 500 miliarde de dolari, astfel incat toate cele 28 de state membre sa fie pregatite pentru rezultatele testelor de stres de anul viitor, au continuat oficialii.

Executivul european spera sa se ajunga la un acord pana la sfarsitul acestui an, astfel incat masura sa fie implementata pana la jumatatea lui 2014, simultan cu finalizarea negocierilor privind conditiile in care mecanismele de asistenta ale UE pot oferi sprijin direct bancilor din zona euro.

"Comisia a propus ca mecanismul balantei de plati sa includa un instrument pentru recapitalizarea bancilor, din acelasi motiv pentru care un astfel de sistem exista pentru tarile din zona euro: de a oferi un mecanism public credibil la nivel european, capabil sa ofere siguranta institutiilor de supraveghere si participantilor la piata in ceea ce priveste stabilitatea financiara. Este cu atat mai important avand in vedere ca urmeaza o evaluare a calitatii activelor si teste de stres, care trebuie sa consolideze increderea in stabilitatea sectorului financiar din Europa", a declarat pentru Bloomberg purtatorul de cuvant al CE, Simon O'Connor.

Banca Centrala Europeana (BCE) va evalua situatia marilor banci din zona euro, in pregatirea noilor atributii de supraveghere centralizata care ar urma sa fie preluate de institutia de la Frankfurt in a doua jumatate a anului viitor.

In plus, toate bancile din UE vor traversa o noua runda de teste de stres, derulate de BCE, autoritatile nationale si Autoritatea Bancara Europeana.

Astfel, daca toate mecanismele pregatite de CE vor fi implementate, Uniunea Europeana va dispune de resurse de pana la 400 miliarde euro pentru gestionarea eventualelor probleme din sectorul bancar, a afirmat unul dintre oficialii citati.

Un grup de tari in frunte cu Germania si Marea Britanie se opun propunerii, considerand ca un astfel de sistem ar putea reduce presiunea asupra statelor UE de a reforma sectorul bancar fara sprijiin extern, au mai spus sursele citate.

Principalii suporteri ai proiectului sunt Franta, Italia si Spania, care considera ca UE trebuie sa le demonstreze investitorilor ca este pregatita sa faca fata oricaror probleme care ar putea aparea dupa evaluarile si testele de stres de anul viitor.

Mecanismul de recapitalizare a bancilor din afara zonei euro face parte dintr-un proiect mai larg de restructurare a fondului de asistenta in privinta balantei de plati. Proiectul trebuie aprobat in unanimitate de toate statele UE.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri