Verificarile solicitate fondurilor de pensii administrate privat de catre Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) in privinta detinerilor de actiuni din portofoliu s-au incheiat si nu au fost identificate probleme, a anuntat supraveghetorul.

"Din verificarile facute in zilele de 20 si 23 septembrie 2013, atat de catre administrator, cat si de catre ASF, nu rezulta ca detinerile fondurilor de pensii au fost afectate de activitati de natura sa puna in pericol detinerile participantilor", se arata intr-un comunicat remis de ASF.

Saptamana trecuta, ASF a decis sa opreasca pentru doua zile, vineri si luni, fondurile de pensii administrate privat de la tranzactionarea cu actiuni pe bursa, pentru a verifica siguranta actiunilor din portofolii. Decizia Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) este o masura de siguranta si vine dupa ce in presa au aparut informatii despre furtul de actiuni in valoare de aproximativ 200.000 de euro din contul sefei misiunii International Finance Corporation (IFC) din Romania, Ana Maria Mihaescu.

Demersul a constatat ca portofoliile raportate de depozitari la data de 13 septembrie, completate cu tranzactiile efectuate de fondurile de pensii in perioada 13-19 septembrie 2013, corespund cu activele aflate in custodie la 23 septembrie 2013.

Verificarile, de natura preventiva, au luat in calcul posiblitatea ca detinerile de actiuni sa se afle atat la custozi, cat si la intermediari sau la Depozitarul Central. Toti administratorii fondurilor de pensii au incheiate contracte de depozitare cu institutii bancare care ofera si servicii de custodie, iar verificarile au constatat ca toate fondurile de pensii utilizeaza efectiv serviciile de custodie ale bancii depozitare.

Alte masuri ale ASF, care ar putea rezulta dupa aceste verificari, urmeaza sa fie luate de comun acord cu administratorii fondurilor de pensii in vederea maximizarii sigurantei functionarii sistemului de pensii private.

"Autoritatea de Supraveghere Financiara va continua sa monitorizeze cu atentie piata in scopul maximizarii protectiei oferite beneficiarilor de servicii aferente pietei financiare non-bancare", scrie in finalul comunicatului ASF.

Ce spune asociatia administratorilor de pensii:

"Arhitectura sistemului de pensii private contine, prin cadrul legal si institutiile sale, numeroase mecanisme de siguranta, aplicate in practica curenta de catre administratorii fondurilor de pensii si de catre depozitari, pentru protejarea activelor participantilor. Toate aceste mecanisme fac sistemul sigur si impenetrabil, practic nu exista brese de siguranta, banii fondurilor de pensii sunt administrati responsabil, eficient si transparent.

Toate acestea au fost confirmate acum, inca o data, de controlul inopinat al ASF, in urma stoparii timp de doua zile a tranzactionarii de actiuni de catre fondurile de pensii private. Dupa cum controlul ASF a demonstrat, detinerile de actiuni ale fondurilor de pensii, implicit banii celor peste 6 milioane de participanti la sistemul de pensii private (Pilonul II obligatoriu si Pilonul III facultativ), sunt in totala siguranta", se arata in comunicatul APAPR.

Astfel, spre deosebire de tranzactiile efectuate pe Bursa de persoanele fizice sau alti investitori (care isi fac decontarile prin societatile de brokeraj), in cazul fondurilor de pensii un element vital de siguranta este banca depozitara, institutie supravegheata atat de ASF, cat si de BNR, prin norme prudentiale stricte.

Bancile depozitare verifica legalitatea ordinelor de investire ale administratorului in momentul decontarii tranzactiilor efectuate de fondurile de pensii; verifica si certifica detinerile de instrumente financiare (de la titluri de stat pana la actiuni si altele) pentru fiecare fond; calculeaza si raporteaza catre ASF, in paralel cu administratorii fondurilor de pensii si independent de acestia, valoarea zilnica a activului net si a unitatii de fond.

Potrivit legislatiei specifice, toate decontarile fondurilor de pensii se efectueaza prin banca depozitara si nu prin societati de brokeraj. Administratorii fondurilor si bancile depozitare sunt institutii autorizate si reglementate, ce detin reguli interne si proceduri de guvernanta corporativa care inlatura riscul ca persoane neautorizate sa poata tranzactiona in numele fondurilor de pensii sau sa aiba acces la detinerile acestora, dupa cum chiar rezultatele controlului ASF arata.

In acelasi timp, "desi intelegem si suntem de acord cu necesitatea supravegherii prudentiale stricte si a unor masuri preventive de control din partea ASF, reiteram importanta faptului ca aceste masuri sa nu induca perturbari in activitatea fondurilor de pensii. De asemenea, ne exprimam convingerea ca orice control venit din partea oricarei institutii a statului va ajunge la acelasi rezultat de certificare a sigurantei operatiunilor fondurilor de pensii", se precizeaza, de asemenea, in comunicarea APAPR.

Fondurile de pensii private din Romania sunt printre cei mai mari si importanti investitori institutionali din tara noastra (detinerile fondurilor de pensii pe Bursa de Valori de la Bucuresti depasesc 1,1 mld. de lei). Fondurile de pensii investesc preponderent (circa 95% din totalul activelor) in economia romaneasca, contribuind la generarea de crestere economica si crearea de locuri de munca.

La fel ca in statele dezvoltate, unde fondurile de pensii private opereaza de mai bine de un secol si deja au deservit mai multe generatii, fondurile de pensii din Romania tind sa devina un actor important atat in economie, cat si in societate.

Sistemul de pensii private a evoluat pana acum cu rezultate foarte bune pentru participanti. Ca exemplu, fondurile de pensii private obligatorii
(Pilonul II), care deservesc 5,9 milioane de participanti, au inregistrat de la lansare si pana in prezent (final iulie 2013) un randament mediu total de 75,5%, adica o medie anuala de 11,4% (pentru toata perioada de functionare, adica 5 ani si jumatate). In termeni monetari, fondurile de pensii au adaugat castiguri nete (dupa scaderea tuturor comisioanelor) de cca. 2 mld. de lei peste contributiile virate in acesti ani, de cca. 10 mld. de lei.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri