Daca intr-o ora se fac pe bursa petrolului tranzactii de zece milioane de dolari, noua milioane reprezinta tranzactii speculative.
Dintre marfurile tranzactionate pe marile burse internationale, poate cea mai de notorietate atit in rindul finantistilor, cit si al publicului larg este petrolul. Pretul petrolului este foarte volatil, mai ales in ultimii cinci-zece ani.

Rare sint perioadele de acalmie cind cotatiile evolueaza pe palier orizontal sau au doar fluctuatii minore. In majoritatea timpului, pretul creste sau scade foarte abrupt de la o zi la alta sau de la o saptamina la alta.

Analistii financiari specializati in sectorul energetic au intocmit recent o statistica potrivit careia valoarea contractelor pe petrol tranzactionate la marile burse ale lumii depaseste de peste noua ori valoarea cantitatilor de petrol cumparat efectiv de catre rafinarii si livrat de catre tarile exportatoare.

Asta inseamna ca de exemplu daca intr-o ora se fac pe bursa petrolului tranzactii de zece milioane de dolari, noua milioane reprezinta tranzactii speculative facute de diverse institutii financiare sau de alti jucatori interesati de plasamente in acest domeniu si numai un milion reflecta interesul direct al unei rafinarii de a cumpara si primi efectiv cantitatea respectiva de titei.

Concluzia ar fi ca piata petrolului este una extrem de speculativa, fiind influentata de evenimente politice, militare, sociale, meteorologice etc. In ultima perioada, mai ales conjunctura generala a fost negativa si a avut ca efect cresterea pretului barilului de petrol pina la noi maxime istorice, dincolo de pragul de 74 de dolari pe baril.

Bursele de petrol

Un lucru important de stiut este ca exista in lume mai multe standarde pentru petrolul crud, cele mai cunoscute fiind NYMEX (tranzactionat pe bursa specializata de la New York), BRENT (tranzactionat la Londra) si URAL (tranzactionat pe piata ruseasca). Preturile difera de la o piata la alta, pentru ca si calitatea marfii este diferita. Petrolul BRENT este cel mai bun calitativ, in timp ce petrolul URAL are un continut ridicat de sulf, ceea ce il face dificil de rafinat si ca atare mai ieftin cu patru-sapte dolari pe baril.

Sursa: http://www.cotidianul.ro/index.php?id=4607&art=151&cHash=f87c3db1b7

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri