Dintre marfurile tranzactionate pe marile burse internationale, poate cea mai de notorietate atit in rindul finantistilor, cit si al publicului larg este petrolul. Pretul petrolului este foarte volatil, mai ales in ultimii cinci-zece ani.

Rare sint perioadele de acalmie cind cotatiile evolueaza pe palier orizontal sau au doar fluctuatii minore. In majoritatea timpului, pretul creste sau scade foarte abrupt de la o zi la alta sau de la o saptamina la alta.

Analistii financiari specializati in sectorul energetic au intocmit recent o statistica potrivit careia valoarea contractelor pe petrol tranzactionate la marile burse ale lumii depaseste de peste noua ori valoarea cantitatilor de petrol cumparat efectiv de catre rafinarii si livrat de catre tarile exportatoare.

Asta inseamna ca de exemplu daca intr-o ora se fac pe bursa petrolului tranzactii de zece milioane de dolari, noua milioane reprezinta tranzactii speculative facute de diverse institutii financiare sau de alti jucatori interesati de plasamente in acest domeniu si numai un milion reflecta interesul direct al unei rafinarii de a cumpara si primi efectiv cantitatea respectiva de titei.

Concluzia ar fi ca piata petrolului este una extrem de speculativa, fiind influentata de evenimente politice, militare, sociale, meteorologice etc. In ultima perioada, mai ales conjunctura generala a fost negativa si a avut ca efect cresterea pretului barilului de petrol pina la noi maxime istorice, dincolo de pragul de 74 de dolari pe baril.

Bursele de petrol

Un lucru important de stiut este ca exista in lume mai multe standarde pentru petrolul crud, cele mai cunoscute fiind NYMEX (tranzactionat pe bursa specializata de la New York), BRENT (tranzactionat la Londra) si URAL (tranzactionat pe piata ruseasca). Preturile difera de la o piata la alta, pentru ca si calitatea marfii este diferita. Petrolul BRENT este cel mai bun calitativ, in timp ce petrolul URAL are un continut ridicat de sulf, ceea ce il face dificil de rafinat si ca atare mai ieftin cu patru-sapte dolari pe baril.

Sursa: http://www.cotidianul.ro/index.php?id=4607&art=151&cHash=f87c3db1b7