Intesa Sanpaolo, a doua mare banca italiana, l-a numit pe Carlo Messina, pana in prezent seful diviziei de retail, in functia de CEO, dupa demisia lui Enrico Tommaso Cucchiani (foto) pe fondul neintelegerilor dintre acesta si consiliul director privind strategia grupului.

"Cucchiani s-a retras din functia de managing director si CEO cu efect imediat. Consiliul de Administratie, reunit in efectiv complet, l-a numit in unanimitate pe Carlo Messina ca managing director si CEO", se arata intr-un comunicat al Intesa Sanpaolo, citat de Bloomberg si preluat de Mediafax.

Messina (51 de ani) lucreaza la Intesa Sanpaolo din anul 1995 si a ocupat anterior functia de manager general al bancii si director al diviziei de retail.
Demisia lui Cucchiani vine pe fondul neintelegerilor dintre acesta si anumiti membri ai board-ului si directori executivi cu privire la stilul de management si strategie, potrivit Wall Street Journal (WSJ).

Prin alegerea lui Messina, consiliul de administratie apeleaza la un veteran din banca, totodata un apropiat al lui Giovanni Bazoli, influentul presedinte al consiliului de supraveghere.

Profitul net al Intesa a scazut cu 75% in trimestrul al doilea, la 116 milioane euro, din cauza creditelor neperformante.

Bancile italiene incearca sa-si consolideze calitatea activelor si profitabilitatea, dupa cea mai lunga recesiune din ultimii 20 de ani, care afecteaza situatia financiara a firmelor si a populatiei, generand cresterea creditelor neperformante.

Italia traverseaza o perioada de criza politica, dupa ce cei cinci ministri ai partidului condus de Silvio Berlusconi au anuntat ca se retrag din guvern.

Consiliul de administratie convocase initial pentru marti sedinta in care ar fi urmat sa ia o decizie privind directorul general, insa intalnirea a avut loc duminica, devansarea fiind motivata partial si de criza politica, a declarat pentru Wall Street Journal o sursa apropiata discutiilor.

Cucchiani a condus Intesa Sanpaolo timp de 21 de luni, timp in care a redus costurile si a reorganizat reteaua de sucursale. Actiunile bancii au crescut cu 21% in timpul mandatului sau.

Surse apropiate situatiei au declarat pentru Bloomberg ca demisia CEO-ului a fost ceruta de cel putin unul dintre cei mai importanti trei actionari - fundatii bancare - care a criticat stilul sau de management.

In urma unei evaluari a situatiei bancilor italiene, FMI a cerut in acest an o mai buna supraveghere a guvernantei corporative a fundatiilor bancare.

Cei mai mari trei actionari ai Intesa sunt fundatiile Compagnia di San Paolo, Fondazione Cariplo si Fondazione Cassa di Risparmio di Padova e Rovigo. Cele trei institutii detin un total de 19% din actiunile Intesa Sanpaolo, potrivit Bloomberg.

Grupul Intesa Sanpaolo este prezent si in Romania, prin Intesa Sanpaolo Bank, cu active nete de 5 miliarde lei la jumatatea acestui an si o retea de 78 de sucursale.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri