Lansarea in dezbatere publica a "pachetului de baza" de catre Ministerul Sanatatii este este primul si singurul pas important care s-a facut in reforma in ultimii 20 de ani. Desigur, au fost si alti pasi relevanti, insa acesta are cel mai mare impact pentru pacient, afirma Theodor Alexandrescu, presedinte al Metropolitan Life in Romania.

"Trebuie sa dam credit celor care l-au elaborat ca resursele bugetare pot satisfice in proportie de aproximativ 100% nevoile populatiei fata de pachet, ceea ce inseamna ca este cuprinzator pentru starea de sanatate a populatiei si ca poate fi onorat.", spune Alexandrescu.

Ministerul Sanatatii a facut publice in data de 1 septembrie 2013 o serie de informatii noi in legatura cu reforma sanatatii si pachetul de baza, care "reprezinta temelia reformei in sistemul de sanatate". Astfel, potrivit ministrului sanatatii, Eugen Nicolaescu, serviciile medicale se vor acorda prin pachetul de servicii medicale de baza, pachetul privind programele nationale de sanatate si pachetul din asigurari suplimentare private care se va finaliza pana la sfarsitul anului.

Introducerea pachetului de baza de servicii sanitare este un angajament politic pe care actualul guvern si l-a asumat prin Programul de guvernare. In recentul acord cu FMI, stabilirea pachetului de baza pana la 30 septembrie intr-o forma care sa fie facuta publica este o conditionalitate structurala.

"Avand in vedere resursele limitate, sistemul sanitar nu se mai poate sustine in maniera in care functioneaza la ora actuala, concentrat pe spitale, care fac internari nejustificate sau fictive si sunt cele mai mari consumatoare de resurse", se mentioneaza pe site-ul ministerului.

In continuare se specifica faptul ca "pachetul de baza este gratuit pentru toti cetatenii, asigurati si neasigurati. Serviciile esentiale sunt asigurate prin pachet. Pachetul are o componenta semnificativa de preventie. Prin accentul pus pe preventie, pachetul de baza trateaza cauzele si nu doar simptomele. Pana acum pacientul avea drepturi doar pe hartie. In realitate trebuia sa scoata bani din buzunar pentru orice.

Cu toate acestea, Theodor Alexandrescu afirma ca preventia este "un element important al pachetului care nu a fost dezvoltat si nu este vizibil, despre care s-a spus ca este o componenta importanta insa nu a fost detaliata. Probabil ca va fi inteleasa mai bine la un studiu mai amanuntit. Preventia are impact direct in pachetul de baza, dar si in cel privat facultativ/complementar ce urmeaza sa fie dezvoltat. Dintr-o prima evaluare, observ ca exista diferente semnificative ca structura fata de pachetul de baza actual, dar steptam cu nerabdare rezultatele dezbaterilor publice care sper sa nu aduca modificari majore sau sa blocheze promulgarea acestei initiative".

De acum inainte serviciile din pachetul de baza sunt clare si garantate. Daca cetateanul stie la ce servicii are dreptul in mod gratuit, este mai putin probabil sa apeleze la plati informale. Vrem sa descurajam aceasta practica din sistem. Pana acum pacientul mergea la spital pentru orice. De acum inainte pachetul de baza ofera pacientilor acces mai usor la tratament prin medicul de familie si de ambulatoriu. Concomitent, va creste finantarea pentru medicina primara si pentru ambulatoriul de specialitate, unde se pot furniza aceleasi servicii ca in spital cu costuri mai mici".

"Suntem total disponibili (Metropolitan Life n.r.) pentru a contribui la dezvoltarea pachetului privat facultativ/complementar in colaborare cu toti ceilalti stakeholderi implicati. O functionalitate mai buna a viitoarelor schimbari ar putea fi facilitata de accelerarea distribuirii cardului de sanatate, a dezvoltarii fisei electronice, dar si de cresterea folosirii extinse a retetei electronice", a declarat presedintele Metropolitan Life.

In opinia sa, "asigurarile private de sanatate pot complementa pachetul de baza propus, dar un element cheie pentru a putea crea o propunere accesibila pacientilor este avantajul fiscal intr-o forma usor accesibila si relevanta pentru cel care o achizitioneaza. Importanta avantajului fiscal in stabilirea unui cost accesibil are rezonanta in accesul catre o masa mai mare de asigurati, respectiv in dispersia riscului de morbiditate catre un univers de pacienti extins. Numarul critic este in jur de 1 milion de asigurati cu produse de sanatate pentru a putea calibra corect si accesibil costurile legate de asigurare", conchide Theodor Alexandrescu.

Ce contine pachetul de baza

• Urgentele – tot ce inseamna medicina de urgenta intra in pachet
• Partea de preventie– numarul si tipul consultantiilor/ analizelor de evaluare a riscului, urmarirea periodica a persoanelor cu risc de imbolnavire
• Medicina de familie– numar de consultatii, cresterea numarului de servicii care pot fi acordate de medicii de familie
• Medicina comunitara
• Servicii in ambulatoriul de specialitate– consultatii (numarul si frecventa pe specialitati), servicii paraclinice (laborator – tipuri de analize), imagistica (numarul si frecventa
• Servicii de spitalizare– translatare din internarea continua spre ambulatoriul de specialitate si internarea de zi.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri