Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare a emis o dispunere de masuri cu privire la retragerea de la tranzactionare a companiilor listate la Bursa.
Conform acestei dispuneri, companiile pot fi delistate prin decizia Adunarii Generale Extraordinare a Actionarilor, daca in ultimele 12 luni au inregistrat un numar de cel mult 50 de tranzactii cu actiuni si daca numarul de actiuni tranzactionate reprezinta cel mult 1% din capitalul social al emitentului.

Adrian Simionescu, analist financiar al Finance Securities, a comentat decizia ca o reactie normala pe care CNVM putea sa o ia, ca urmare a insistentelor brokerilor. CNVM a restrictionat posibilitatea de delistare a companiilor care prezinta lichiditate, permitandu-le doar acelor societati cu lichiditate redusa sa se delisteze, impiedicand astfel o posibila decapitalizare a pietei.

"Decizia este benefica atat pietei, cat si investitorilor", a subliniat acesta. Societatile care doresc retragerea de la tranzactionare vor include in convocatorul AGEA, ca punct distinct pe ordinea de zi, prezentarea raportului intocmit de un evaluator independent, inregistrat la CNVM, cu privire la pretul minim pe actiune care urmeaza a fi achitat in cazul retragerii actionarilor din cadrul emitentului.

Actionarii care nu sunt de acord cu retragerea de la tranzactionare au dreptul de a se retrage din societate si de a obtine contravaloarea actiunilor detinute, in termen de cel mult 15 zile lucratoare de la solicitarea retragerii. Emitentul este obligat sa informeze actionarii societatii care nu au fost prezenti la AGEA cu privire la intentia de delistare, prin scrisoare cu confirmare de primire.

Data de inregistrare va fi dupa cel putin 90 de zile de la desfasurarea AGEA, iar actiunile vor fi suspendate de la tranzactionare cu doua zile inainte de data de inregistrare.

Dispunerea de masuri a CNVM poate fi adoptata doar de companiile care nu au aprobat decizia de delistare in cadrul AGEA, iar cele care au convocat in prezent AGEA nu vor mai putea lua aceasta decizie.

La sfarsitul lunii aprilie, actionarii Bursei de Valori Bucuresti au aprobat Codul Bursei, in care este precizat ca societatile pot fi delistate daca in urma unei oferte publice de cumparare actionarul majoritar ajunge la o participatie de peste 95% din capitalul social sau a cumparat titluri reprezentand mai mult de 90% din cele din oferta. Codul va intra in vigoare daca va fi avizat si de CNVM.

Dispunerea de masuri numarul 2/2006, emisa de CNVM, permitea delistarea unei societati comerciale prin simpla decizie a actionarului care detinea pachetul de control. Conform statisticilor Asociatiei Brokerilor, circa 120 de societati cotate la Bursa de Valori sau listate pe piata RASDAQ au inceput demersurile de delistare. Printre acestea se numara si societati mari, cu lichiditate, precum Asirom, Vel Pitar, Winmarkt, Otelionx, Mefin sau Elpreco.

Piata de capital ar putea pierde peste 300 de milioane de euro din capitalizare prin delistarea acestor societati, unele dintre ele fiind deja suspendate de la tranzactionare.

In jurul deciziei de delistare a Asirom, au fost deja initiate mai multe litigii din partea investitorilor minoritari cu detineri importante de 10 - 15%, inclusiv de catre AVAS care detine peste 6 procente din capitalul asiguratorului.

In termen de patru ani, aproximativ 480 de companii au fost delistate, in timp ce in perioada 1 iulie 2005-februarie 2006, au fost delistate 81, iar din februarie pana in aprilie circa 38 de societati comerciale au mai fost retrase de la tranzactionare de pe piata de capital din Romania.

In ceea ce priveste procesul de retragere de la tranzactionare in tarile europene, conditiile sunt foarte stricte. De prim interes este, evident, protejarea investitorilor minoritari, mai ales in ceea ce priveste vanzarea fortata de catre acestia la preturi prea mici sau detinerea de catre acestia a actiunilor nelistate.

Pe piata de capital din Marea Britanie, la London Stock Exchange, sunt necesare 75% din voturile actionarilor pentru initierea procedurii de delistare. In Germania delistarea se efectueaza cel mai rapid prin mecanismul de squeeze-out, prin care, daca actionarul detine 95% din capitalul unei societati, acesta poate forta vanzarea actiunilor minoritare.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri