Ministrii din Finante europeni se reunesc luni si marti la Luxembourg pentru a ajunge la un compromis pentru uniunea bancara, anunta AFP, potrivit Mediafax.

Intalnirile de luni, intre ministrii din zona euro, si de marti, cu colegii din celelalte 11 state UE, vor fi destinate partial viitoarei autoritati unice de decizie in sectorul bancar.

Un acord va permite furnizarea de lichiditati bancilor aflate in dificultate fara a pune in pericol tot sistemul si fara contributia fondurilor publice. Acordul va implica tarile din zona euro si alte state comunitare care vor dori sa participe.

Este necesar ca un compromis sa fie realizat pana la sfarsitul acestui an, astfel incat sa existe posibilitatea ca textul legislativ sa fie adoptat inainte de incheierea mandatului actualului Parlament European, valabil pana in martie.

Proiectul prevede crearea unei autoritati de decizie "ad hoc". Dar, potrivit tratatelor actuale, soarta unei banci trebuie decisa de o institutie europeana. Comisia Europeana a propus ca acest rol sa ii revina, in lipsa unui candidat mai bun. Mai multe state, intre care Germania, nu sustin aceasta propunere.

In plus, o opinie juridica recent emisa de CE prevede ca autoritatea unica de reglementare nu poate detine o putere discretionara privind soarta bancilor.

Mai multe surse europene au spus ca aceste probleme pot fi rezolvate fara dificultati prea mari. Germania ar putea accepta temporar rolul CE in aceasta privinta. Ulterior, prerogativele decizionale ar putea fi acordate Mecanismului European de Stabilitate (MES), asa cum au propus BCE si comisarul pentru Servicii Financiare Michel Barnier.

O problema a intalnirilor dintre ministrii europeni este finantarea. Proiectul prevede crearea unui fond unic, finantat chiar de sectorul bancar, insa Germania prefera o retea de fonduri nationale. Acesta este destinat numai tarilor din zona euro, astfel ca va fi complicat ca statele din afara uniunii monetare sa participe la mecanism.

Liderii europeni trebuie sa stabileasca daca toate bancile sau doar cele mari vor fi supuse noilor reglementari.
Mecanismul European de Stabilitate ar putea totodata sa acorde imprumuturi fondurilor nationale sau fondului unic destinate sustinerii bancilor.

O sursa apropiata situatiei a declarat ca la reuniunea Eurogroup de luni nu se va discuta despre programele de sprijin ale Irlandei, Portugaliei si Spaniei, care isi urmeaza cursul fara probleme deosebite, si nici despre un eventual nou ajutor destinat Greciei.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri