Cursul de referinta anuntat de Banca Nationala a Romaniei (BNR) a scazut miercuri pentru a doua zi consecutiv si a ajuns la 4,4484 lei/euro, intr-o piata cu volume foarte reduse de tranzactionare.

Paritatea afisata miercuri este cu 0,19 bani (0,04%) sub cea de marti, de 4,4503 lei/euro. Rata de schimb a urcat in prima zi a saptamanii la 4,4676 lei/euro si a atins cel mai ridicat nivel din ultimele aproape trei saptamani, conform Mediafax.

Leul s-a intarit, miercuri, si in raport dolarul american, cursul de referinta coborand cu 0,69 bani (0,21%), de la 3,2940 unitati, la 3,2871 lei/dolar.

Pe de alta parte, paritatea leu/franc elvetian a crescut cu 0,29 bani (0,08%), de la 3,6001 lei/franc la 3,6030 lei/franc.
Ratele de schimb leu/dolar si leu/franc elvetian sunt calculate de BNR in functie de paritatea leu/euro si cotatiile de schimb euro/dolar si euro/franc elvetian.

Cursul a urcat in prima parte a sedintei de luni pana aproape de 4,47 lei/euro, insa apoi a inceput sa scada treptat, pentru ca marti sa coboare sub 4,45 lei/euro. Volumele de tranzactionare au fost reduse pe majoritatea pietelor, in conditiile in care investiorii de pe pietele externe asteapta o solutie a Congresului SUA in privinta problemei datoriei tarii.

La deschiderea sedintei interbancare locale de miercuri, euro a fost cotat la 4,4460 - 4,4475 lei, in imediata apropiere a nivelurilor de marti din jurul orei 16:30, de 4,4465 - 4,4475 lei/euro.

Ulterior, cursul a fluctuat nesemnificativ, in cadrul unor tranzactii cu volume reduse. Cel mai redus nivel tranzactionat a fost de 4,4460 lei/euro, iar maximul de 4,4500 lei/euro.

"Faptul ca performanta leului a fost usor mai buna decat cea a monedelor regionale similare sugereaza ca este posibil ca acesta sa aibe o evolutie relativ mai slaba in sesiunea de astazi. In plus, desi cotatiile contractelor futures pentru indicii bursieri americani sugereaza ca participantii la piata raman optimisti, ne apropiem de momentul in care SUA va atinge limita de indatorare, iar aceasta incertitudine ar putea pune o presiune usoara de depreciere asupra leului", afirma analistii ING Bank, intr-o nota transmisa miercuri.

Cu putin inaintea orei 13:00, cand BNR anunta cursul de referinta, euro era cotat pe piata interbancara la 4,4495 - 4,4500 lei, cu 0,25 - 0,3 bani peste inchiderea de marti.

Astfel, leul este in scadere nesemnificativa fata de euro.

Fluctuatii nesemnificative in raport cu euro erau inregistrate si de zlot si forint.

Dobanzile afisate miercuri de bancile comerciale pentru depozitele atrase (ROBID) si plasate (ROBOR) in lei pe termen de o zi sunt de 2,05% - 2,55% pe an, dupa ce marti au fost de 2,11% - 2,61% pe an. Dobanzile sunt mult sub rata dobanzii de politica monetara a BNR, de 4,25% pe an.

Dobanzile afisate pentru plasamentele cu scadenta la o saptamana au scazut nesemnificativ, la 2,31% - 2,81% pe an, de la nivelurile de marti, de 2,36% - 2,86% pe an.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Money »


Setari Cookie-uri