Bursa de Valori Bucuresti (BVB) face demersuri pentru infiintarea unei agentii de rating in Romania, a anuntat luni directorul general al BVB, Stere Farmache, cu prilejul unei mese rotunde pe tema dezvoltarii pietelor financiare non-bancare. BVB incearca sa identifice posibilitati de creare a acestei agentii, in care bursa sa intre chiar cu o participare, pentru dezvoltarea acestui gen de institutie, a precizat Farmache.

Directorul BVB a afirmat ca este nevoie de cineva care sa dea o nota pentru companii, iar Romania are nevoie de agentie de rating care sa indice nivelul de management si de eficienta intr-o companie si Bursa a facut deja aceste demersuri , care trebuie sa fie sprijinite si sa reprezinte o prioritate. "Toate economiile in care functioneaza institutii financiare non-bancare solide au agentii de rating", a declarat, citat de Rompres, Stere Farmache.

Exista mai multe posibilitati de a infiinta o agentie de rating, dar cea mai probabila va fi crearea sa sub franciza uneia dintre cele trei mari agentii internationale de evaluare financiara - Moody"s, Standard&Poor"s, Fitch, ale caror calificative se bucura de o larga recunoastere si sunt luate foarte in serios de investitori.

Agentia din Romania va lucra dupa aceleasi standarde ca si firmele internationale, asa cum lucreaza de altfel si firmele din domeniul auditului si consultantei financiare, respectiv reprezentantele acestora in Romania (PricewaterhouseCoopers sau KPMG spre exemplu).

Farmache a aratat ca BVB vrea sa promoveze infiintarea unei agentii de rating in Romania, este dispusa sa aiba chiar o participare intr-o astfel de societate, dar nu are interes patrimonial, ci unul general.

Agentia de rating trebuie sa aiba recunoastere si acceptare in randul investitorilor si este putin probabil la o firma locala sa ajunga in scurt timp la un astfel de nivel. Farmache a mai precizat ca Polonia si Ungaria au astfel de agentii de rating, in timp ce in Bulgaria nu exista o astfel de institutie.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri