Finantarile acordate de banci pe termen lung se indreapta in proportie de 62% catre populatie, precizeaza datele Bancii Nationale. La finele lunii aprilie, persoanele fizice inregistrau la banci credite in lei cu maturitati de peste cinci ani (termen lung) de 6,11 miliarde lei, aproape de zece ori mai mult fata de soldul inscris in luna similara din 2005, potrivit datelor BNR.

De cealalta parte, firmele prefera sa atraga pe termen lung surse in devize straine, desi finantarile de peste cinci ani nu par atractive pentru companiile Romanesti. Agentii economici au credite pe termen lung in valuta in suma de 3,9 miliarde lei (1,11 miliarde euro) si imprumuturi in lei la aceleasi maturitati de numai 1,7 miliarde lei.

La nivelul populatiei, finantarile cu scadenta de peste 5 ani in lei si valuta totalizeaza 12,8 miliarde lei, depasind soldurile cumulate pe toate celelalte maturitati (termen scurt si mediu) la imprumuturile in lei si valuta. Desi, in sold, creditele pe termen lung in valuta atrase de persoanele fizice depasesc cu putin finantarile in lei de peste cinci ani, valoarea imprumuturilor noi in moneda nationala din perioada aprilie 2005 - aprilie 2006 a fost aproape de doua ori mai mare decat a celor in devize straine.