Va aflati in Antalya si nu mai aveti niciun euro pe card? Nicio problema. Daca sunteti client abonat la Internet Banking, puteti transfera din alt cont banii catre cel de card, schimbul valutar avand loc instant, la orice ora. Internet Banking-ul va scapa si de cozi, platile catre utilitati putand fi efectuate online contra unor comisioane.

Pe masura ce bancile isi imbunatatesc sistemele informatice, se extind si efectuarea de plati si de modificari in conturile proprii, precum si schimburile valutare pe Internet intre conturile aceleiasi persoane, deschise la aceeasi banca.

Comisioanele Internet Banking-ului sunt mai mici cu pana la 50% decat cele platite la banca, insa numai pentru su-mele in lei. Pentru platile in valuta, toate tranzactiile dintre banci diferite din Romania au loc prin sistemul international Swift operat de la Bruxelles, la costuri piperate, intrucat regulile internationale nu permit bancilor din interiorul unei tari sa transfere valuta prin sistemul national de clearing (in Romania, platile in lei trec prin sistemele Transfond).

Servicii in fata

Serviciile de Internet Ban-king sunt inca subdezvoltate. La ABN Amro, Internet Banking-ul e rezervat doar persoanelor juridice. In cazul BCR, vi-ramentele sau platile in lei la ghiseu nu sunt taxate diferit fata de cele efectuate prin pe Internet (e-banking BCR). Banii depusi la una dintre sucursalele celei mai mari banci din tara nu pot fi redirectionati catre conturi deschise la alta su-cursala prin Internet Banking, insa evolutia sistemului informatic va permite in curand si astfel de servicii.

Un prim pas inainte a fost facut luna trecuta, iar sistemul IT al BCR permite acum vizualizarea tuturor clientilor pe baza unui simplu cod de client, de la orice sucursala. Raiffeisen a avansat cel mai mult fata de celelalte banci, unificand pe acelasi serviciu toate conturile utilizatorului si toate modalitatile de plata (facturi, plati catre trezorerie, lichidari sau transferuri), servicii disponibile incepand cu aceasta luna persoanelor fizice si din toamna si celor juridice.

OTP a lansat in luna aprilie serviciul de Internet Banking pentru persoane fizice si IMM-uri, iar in august va lansa si serviciul de plati pentru firme mari, conectat cu programul de planificare contabila (ERP - enterprise resource planning) al firmelor.

Avantaje

Pentru clientii care au ramas in strainatate fara bani, accesul la un computer legat la Internet ofera posibilitatea acestora sa-si mute banii dintr-un cont in altul, legat cu un card in valuta. Solutia vine de la Raiffeisen si costa un euro lunar. Clientul poate face transferuri intre conturile proprii sau conturile altor clienti ai Raiffeisen asociate unor carduri sau simple, in lei sau valuta, doar prin introducerea unei parole, selectarea operatiunii si introducerea codului IBAN. Accesul la conturi poate fi facut de oriunde din lume, la orice ora.

Adevaratul avantaj consta insa in plata catre utilitati, companii de telefonie mobila sau orice alte firme si, in curand, si intretinerea sau chiria vor putea fi platite in acest mod. Confirmarea platii apare electronic intr-un document word ce poa-te fi salvat in memoria computerului. Nu mai este nevoie, prin urmare, de tiparirea documentului de plata (factura). In plus, daca se semneaza conventii de debit direct cu banca, conform carora platile catre utilitati se efectueaza automat dintr-un cont, clientul poate alimenta contul respectiv din-tr-un alt cont, prin Internet Banking, sau poate trimite ieftin bani rudelor sau prietenilor care au conturi deschise la banca respectiva (comisionul este de 1 RON, la Raiffeisen).

Dezavantaje

Transferurile intre conturi in valuta din banci diferite sunt taxate foarte scump, fiind practic ineficiente pentru sume mici si medii, pe langa spezele bancii din Romania intervenind si cele ale sistemului Swift (de cateva zeci de euro), prin intermediul caruia se face viramentul.

De asemenea, Internet Banking-ul este eficient numai daca toti banii clientului se afla la aceeasi banca, intrucat transferul dintre propriile conturi se efectueaza gratis. In plus, trebuie cunoscut foarte bine codul IBAN al conturilor catre care se fac platile facturilor sau viramentele, in caz de anulare sau modificare a tranzactiei comisioanele fiind foarte mari (de pilda, reparatiile codului IBAN sunt taxate cu 10 euro la Raiffeisen).

In acelasi timp, cand se efectueaza trasferul dintr-un cont de card cu facilitate de credit in limita a doua-trei salarii, numita descoperit de cont (sau overdraft) , trebuie lasata o suma minima pentru comisioane, altfel clientul risca sa intre pe credit fara sa-si dea seama, si sa se trezeasca dupa o luna cu restante la Biroul de Credit. Totodata, unele banci percep taxe de penalizare daca sistemul Internet Banking nu este folosit deloc timp de o luna de la instalare.

Costurile se reduc

Comisioanele platite la banca variaza intre 0,2 si 0,5% din suma platita, in medie, pentru plati de mica valoare, la care se adauga, in cazul viramentelor intre banci diferite, comisionul BNR/Transfond de 7.500 de lei vechi pentru sume mici si de 105.000 de lei vechi pentru sume de peste 500 de milioane de lei vechi.

Abonamentele sunt de ordinul catorva zeci de mii de lei vechi lunar, in cazul persoanelor fizice, si cresc pana la 3 euro in cazul persoanelor juridice. Pentru plata taxelor vamale si a accizelor, se percep abonamente lunare de 10-15 euro in medie.

In cazul BRD Soc Gen, costurile Internet Banking sunt cu doar 10% mai mici decat la ghiseu, spun oficialii bancii. Serviciul BRD Net devine activ in 24 de ore de la semnarea cererii si depunerea ei la banca, iar modificarile de conturi incluse in serviciu pot fi facute prin telefon. In cazul BRD, platile mici la ghiseu se comisioneaza cu 3 RON, iar prin Internet - cu 2,7 RON. Taxele pentru platile medii scad de la 6 RON la ghiseu la 5,4 RON online (intre 500 RON si 50.000 de RON), iar cele mari scad de la 10 la 9 RON in cazul sumelor mari. Platile in valuta sunt gratis in interiorul BRD, iar in afara bancii, platile prin Internet sunt limitate la banci din Romania. La casierie, BRD percepe 0,15%, minimum 2 euro, plus 5 euro pentru plati in Romania, in afara bancii, iar pe Internet, 0,13%, minimum 2 euro, plus 5 euro.

La Raiffeisen, platile in lei intre conturi deschise la banca, efectuate online, costa 1 RON, iar catre alta banca, 3,1 RON. La ghiseu costurile sunt de 2 RON pe operatiune pentru viramente intre conturi ale bancii, si de 4 sau 6 RON pentru alte conturi in functie de marimea sumei (sub sau peste 50.000 RON). Pla-tile pot fi efectuate si in strainatate, insa cu acelasi cost ca la ghiseu: 0,15% minimum 20 euro, la care se adauga un comision de 30 de euro ce include spezele Swift (de 10 euro), spun oficialii Raiffeisen Direct.

Spre deosebire de noul serviciu al OTP, la Raiffeisen instalarea programelor speciale si a altor aparate (set-top box-uri) nu mai este necesara, serviciul functionand direct pe browserele Explorer sau Netscape (care au obtinut, conform studiilor Raiffeisen, 80% din sufragiile clientilor), si in curand Opera sau Firefox Mozzilla.

Abonamentul lunar OTPDirekt pentru persoane fizice este 1.5 EUR, iar pentru IMM-uri, de 3 EUR, si presupune instalarea unui dispozitiv, oferit gratis de banca. Fata de operatiunile efectuate la ghiseu, prin Internet Banking la OTP clientul va plati comisioane cu 50% mai mici, atat la platile in lei, cat si pentru cele in valuta. De exemplu, comisionul unei plati in lei catre un client al altei banci este de 2 RON, fata de 4.1 RON la sucursala.

In cazul Bancii Transilvania, comisioanele sunt cu 10% mai mici, iar abonamentul lunar este de 2,5 RON pentru persoanele fizice si 20 RON pentru persoanele juridice. Banca Transilvania are n prezent peste 13.000 de clienti (atat persoane fizice, cat si persoane juridice), utilizatori ai serviciului BT 24. Comisioanele HVB la ghiseu sunt de 0,2%, minimum 5 lei noi, sau maximum 10 lei noi pentru platile in lei, iar pentru cele in valuta - 0,2%, minimum 20 euro, si maximum 1.000 euro. In cazul Internet Banking-ului, ele se injumatatesc.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri