Scaderea cotatiilor actiunilor listate la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a avut un impact major nu doar asupra buzunarelor investitorilor, care s-au usurat din punctul de vedere al castigurilor, ci si asupra randamentelor fondurilor mutuale. In acest fel, pierderile de la bursa s-au extins, iar randamente pozitive au adus, paradoxal, fondurile cu plasamente monetare si de obligatiuni.

Numai in doua saptamani, principalele actiuni de la bursa au facut ravagii printre castigurile investitorilor. Indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni de la cota, a scazut cu 6,5%, iar indicele BET-FI, al celor cinci SIF-uri, s-a diminuat cu 12,54%.

Dar scaderile nu au afectat numai profiturile investitorilor de la bursa, ci si randamentele aduse de fondurile mutuale ce investesc in actiuni listate. Ca urmare, de la inceputul lunii iunie, cele mai mari scaderi le-au avut fondurile de actiuni. Evolutie normala de altfel, pentru ca principalele plasamente sunt realizate in actiuni lichide, care au scazut cel mai mult in aceste doua saptamani.

Plasamente nerentabile pe termen scurt

Chiar daca fondurile mutuale realizeaza plasamentele in urma unor analize amanuntite, nu au putut evita pierderi majore din titlurile listate. Cum oferta de actiuni lichide a BVB este scazuta, singurele optiuni pentru un investitor experimentat de talia fondurilor mutuale au fost titlurile companiilor din domeniile financiar-bancar, petrolier si medicamente.

Astfel, toate aceste fonduri au actiuni la cele cinci SIF-uri, iar scaderea acestora a fost cuprinsa intre 19,6% (pentru SIF Oltenia) si 7,7% (pentru SIF Banat Crisana). Si actiunile bancilor listate la BVB aflate in toate portofoliile fondurilor mutuale cu plasamente la bursa au scazut in ultimele doua saptamani cu 6,1% (BRD), 5,4% (Banca Carpatica) si 3,3% (Banca Transilvania). Nici companiile petroliere nu au fost ocolite de scaderi puternice ale cotatiilor actiunilor. Pretul titlurilor SNP s-a diminuat cu 4,9% in doar doua saptamani, in timp ce pentru Rompetrol Rafinare s-a inregistrat o scadere cu 14,4% in aceeasi perioada.

Scaderi mari pentru portofolii

Ca urmare, fondurile care au investit mai mult de 75% din valoarea activelor in actiuni listate la BVB au avut cele mai ridicate pierderi. Unitatile fondului Napoca, cu aproape 80% din active plasate la bursa, au consemnat in ultimele doua saptamani cea mai puternica scadere a valorii unitatii, de 7,2%. De asemenea, unitatile fondului Active Dinamic s-au redus cu 6,2% in perioada 31 mai 16 iunie, in conditiile in care aproape 88% din portofoliu a fost destinat plasamentelor la BVB. O scadere puternica a unitatii de fond a inregistrat si KD Maximus (de 6,2%), desi plasamentele in actiuni nu au o pondere mai mare de 50%.

Nici in mai nu a fost bine

Situatia nu a fost buna pentru investitorii in fondurile mutuale nici in luna mai. Pe ansamblu, indicele IFM al fondurilor mutuale s-a redus cu aproape 3%, iar randamente pozitive au revenit numai fondurilor cu plasamente monetare si in obligatiuni, care au expunere zero pe piata bursiera. In luna mai, fondurile diversificate au inregistrat performante negative cuprinse intre -6,1% FCEx si -2% la BT Clasic. Cu toate acestea, nivelul intrarilor nete de capital a fost pozitiv - peste 2,5 milioane lei -, iar performantele din ultimele 12 luni precum Transilvania (de 23,6%), BCR Dinamic (20%), Integro (17,8%) arata motivul pentru care aceste fonduri isi pastreaza un nivel ridicat de atractivitate.

Pentru fondurile de actiuni luna mai a fost una sumbra, toate raportand scaderi ale unitatilor de fond. Proaspatul intrat in piata, Premio, cu expunere pe actiuni cotate de 87%, a inregistrat si cea mai severa corectie a valorii unitare (-16%), urmat de FDI Intercapital (-8,8%), FDI Napoca (-8,3%) si FDI Omninvest (-8,2%). Celelalte fonduri au inregistrat corectii cuprinse intre 6,3% (KD Maximus) si 4,6% (Star Next). Desi au avut pierderi ale valorii in luna mai, si fondurile de actiuni au ramas atractive, consemnand si in mai cel mai ridicat nivel al intrarilor nete de capital (peste 5,8 milioane lei fata 3,1 milioane lei in aprilie). De la inceputul anului, intrarile nete inregistrate de fondurile de actiuni depasesc valoarea de 40 milioane lei.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri