In ciuda contextului crizei economice care s-a manifestat in Romania in ultimii ani, industria colectarii creantelor a avut o evolutie ascendenta. Estimarile pentru piata colectarii creantelor in 2014 sunt de stabilitate spre crestere, potrivit Asociatiei de Management al Creantelor Comerciale (AMCC).

In primele doua trimestre din 2013 s-au inregistrat aproximativ 2,22 milioane debite cu valoare totala de aproximativ 747 milioane euro, la nivelul Asociatiei. Piata de colectare de creante este o piata mixta, iar distributia acestora pe segmente de activitate este urmatoarea: B2C (debitori persoane fizice): 72% B2B (debitori persoane juridice): 5% Debt Purchase (creante cesionate): 22%.

Comparativ cu aceeasi perioada a anului 2012, in T1 si T2 2013 valoarea totala a cazurilor aduse spre colectare a crescut usor cu 18%, de la aproximativ 615 milioane euro la aproximativ 747 milioane euro. Aceasta usoara crestere este data in special de activitatea inregistrata pe segmentul B2C, datorita portofoliilor de creante externalizate de banci. Totusi, numarul total al cazurilor de colectare a scazut cu aproximativ 10%, de la 2,46 milioane de cazuri, la 2,22 milioane, in T1 si T2 2013.

La fel ca in anii precedenti, in prima parte a anului 2013, cea mai mare pondere in activitatea de colectare a avut-o sectorul bancar, la un nivel de ~35%, datorita externalizarii de catre banci a portofoliilor de creante neperformante ale debitorilor persoane fizice.

Unul dintre aspectele importante legat de activitatea de colectare a creantelor il reprezinta rata de succes, tradusa prin sumele incasate in urma eforturilor depuse de catre agentiile de colectare. Ca si in ceilalti ani, incasarea datoriilor de la debitori a necesitat depunerea unui efort foarte mare, problemele de lichiditate ale companiilor si ale persoanelor fizice avand o puternica influenta asupra ratelor de succes, in cadrul activitatii de recuperare.

Totusi, agentiile de colectare membre AMCC au reusit sa realizeze in prima jumatate a anului 2013 un volum colectat de aproximativ 202 milioane Euro, cu 16% mai mare decat cel din aceeasi perioada din anul 2012.

Si in acest an, sectorul bancar a fost cel care a generat dezvoltarea industriei, urmat de sectoarele telecomunicatii, IFN si utilitati, iar segmentul B2C este cel care a produs cele mai mari incasari, de 72% in T1 si T2 2013.

Cele 12 companii membre in AMCC constituie aproximativ 80% din piata industriei de colectare a creantelor comerciale, insumand un numar total de aproximativ 1650 de angajati.

"Piata de colectare a creantelor este o piata mixta. Piata creantelor B2C externalizate ramane stabila, in special datorita bancilor care isi externalizeaza portofoliile de creante neincasate de la debitorii persoane fizice. Pe langa sectorul bancar se remarca, totodata, o crestere venita din sectoarele telecomunicatii, IFN si utilitati. In ceea ce priveste vanzarea portofoliilor de creante nesecurizate, aceasta isi va continua trendul descendent. Prefiguram o consolidare a pietei bancare si de leasing, cu retragerea de pe piata a unor jucatori din cauza marimii lor, precum si datorita strategiei lor generale de business", a declarat Georg Kovacs (foto), Presedintele AMCC.

AMCC este o asociatie reprezentativa pentru acest sector de activitate si are misiunea de a reprezenta membrii sai la nivel intern in fata autoritatilor administrative si a celorlalte institutii publice. Membrii AMCC respecta codul de conduita al asociatiei, ce reglementeaza procedurile care pot fi utilizate in procesul de colectare si impune alinierea tuturor agentiilor membre la standardele asociatiei.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Money »


Setari Cookie-uri