China Construction Bank, a doua mare banca chineza in functie de active, este interesata de achizitii in Europa, dupa ce saptamana trecuta a convenit prima sa preluare in strainatate, a unei participatii de 72% la banca braziliana BicBanco, pentru 725 milioane dolari, relateaza Financial Times, citat de Mediafax.

Pana in prezent, activitatile internationale ale China Construction Bank (CCB) se limitau la deschiderea unor filiale si la plasamente minoritare.

Presedintele CCB, Wang Hongzhang, a declarat, inainte de anuntarea tranzactiei din Brazilia, ca banca este nerabdatoare sa se extinda in Europa.

"CCB apreciaza mult piata europeana. Daca putem gasi tinte adecvate, pretul este potrivit si obtinem acordul autoritatilor de reglementare, cred ca CCB va profita de oportunitatile de fuziuni si achizitii", a spus Wang.

Wang nu a indicat iminenta unei astfel de achizitii, dat s-a intalnit neoficial cu reprezentanti ai autoritatilor de reglementare din Germania si Marea Britanie, pentru a vedea daca CCB ar fi binevenita in cele doua tari.

Cum arata noile bancnote euro...
Citeste si: Cum arata noile bancnote euro introduse astazi in circulatie

Bancile chineze, ca si cele japoneze, au avut tendinta sa se extinda pe piete unde investesc clientii lor. Industrial and Commercial Bank of China, cea mai mare institutie de credit din tara, a fost cea mai activa, cumparand banci in Asia de Sud-Est, America de Sud si Statele Unite.

Uniunea Europeana este cel mai mare partener comercial al Chinei, astfel ca este logic ca bancile chineze sa investeasca in regiune, dar pana acum nu au facut vreo achizitie majora.

Saptamana trecuta, CCB a inaugurat sediul european al bancii, in Luxemburg. Totodata, banca desfasoara activitati la Londra si Frankfurt.

Wang a spus insa ca extinderea CCB in Europa depinde de deschiderea autoritatilor de reglementare din regiune si a mentionat ca Marea Britanie este una dintre tarile care par sa doreasca sa colaboreze cu bancile chineze.

Cele mai impresionante...
Citeste si: Cele mai impresionante restaurante din lume

Ministrul britanic de Finante George Osborne a vizitat China luna trecuta si a promis sa permita bancilor din aceasta tara sa deschida filiale (care au personalitate juridica proprie) in Marea Britanie, care sa le permita sa opereze cu reglementari mai permisive in privinta capitalului, in loc de subsidiare.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si
Deutsche Bank infiinteaza o "banca de rebuturi" de 50 mld. euro