Din totalul de 3,45 milioane de autovehicule inmatriculate in Romania, 80% au asigurare RCA. Ponderea lor va creste cu inca 10 puncte pina in iulie acest an
Piata asigurarilor totale a atins 1,2 miliarde de euro la sfirsitul anului 2005, dintre care politele RCA, excluzind Cartea Verde, reprezinta 210 milioane de euro, ceea ce inseamna a sasea parte din total. äE putin vizavi de tarif, desi piata e in crestere. Noi avem tarife romanesti. Tarifele din Uniunea Europeana sint mai mari. De exemplu, in tari precum Polonia, primele de asigurare totala au ajuns la trei-patru miliarde de euro.

Dupa intrarea in Uniunea Europeana, primele vor creste si la noi, dar incet, incet, in functie de puterea financiara, pentru ca nu poti sa cresti dintr-o data tarifele. In cazul celor zece tari care au aderat la UE in mai 2004, o raspundere civila auto pentru un autoturism intre 1,3 litri si 2 litri costa in jur de 100 de euro, in timp ce in Romania este de 65 de euro. Tendinta va fi sa se egalizeze preturile cu acele zece noi state. Va trebui sa platim pretul integrarii, nu avem ce sa facemô, a spus Mihail Tecau, secretar general al Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA).

Creste gradul de asigurare

La sfirsitul lunii aprilie, gradul de cuprindere in asigurare a depasit 80%. Indicatorul este calculat intre numarul total de autovehicule inmatriculate in Romania, care se cifreaza la 3,45 de milioane, potrivit datelor Inspectoratului General al Politiei Romane, si numarul total de autovehicule care apar in baza de date CEDAM ca avind asigurare. Pina la sfirsitul lunii viitoare, reprezentantul CSA se asteapta la un grad de cuprindere de minimum 90%.

äCred ca in luna iulie vom avea o situatie mai clara asupra acestui indicator, dupa ce campania de instiintare a Ministerului Administratiei si Internelor (MAI) se va incheiaô, a mai spus Tecau.

Sursa: http://www.cotidianul.ro/index.php?id=4602&art=167&cHash=0f359e6eba

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si
Cat te costa in plus asigurarea CASCO daca o platesti in 4 rate