Cotatiile monedei nationale au urcat spre 4,4550 lei/euro la finalul sesiunii interbancare de joi, in linie cu evolutia valutelor din regiune, pe fondul temerilor ca programul de achizitii de obligatiuni derulat de Rezerva Federala a SUA ar putea fi redus in urmatoarele luni.

In jurul orei 16:30, bancile schimbau euro pentru 4,4530 - 4,4545 lei, cu circa un ban mai sus fata de nivelurilor de la aceeasi ora de miercuri, de 4,4430 - 4,4450 lei/euro, anunta Mediafax.

La debutul sedintei de joi, euro a fost cotat la 4,4435 - 4,4445 lei, iar pe parcursul zilei cotatiile au fluctuau in intervalul 4,4445 - 4,4540 lei/euro.

Valutele din regiune afisau pierderi de pana la 0,3%, din cauza asteptarilor ca programul de achizitii de obligatiuni derulat de cea mai puternica banca centrala din lume va fi redus in urmatoarele luni, ceea ce scade atractivitatea pentru valutele din tarile emergente.

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a publicat joi un curs de referinta in crestere cu 0,3 bani, de 4,4479 lei/euro, dupa cinci sedinte consecutive de scaderi modeste. In sesiunea precedenta, rata de schimb a fost de 4,4449 lei/euro.

Cursul de schimb leu/dolar american a crescut joi cu 2,37 bani, de la 3,2864 lei/dolar la 3,3101 lei/dolar.

In acelasi timp, rata de referinta pentru francul elvetian a urcat la 3,6097 lei/franc, de la 3,6085 lei/franc in ziua anterioara.

Ratele de schimb leu/dolar si leu/franc elvetian sunt calculate de BNR in functie de paritatea leu/euro si cotatiile de schimb euro/dolar si euro/franc elvetian.

Dobanzile afisate joi de bancile comerciale pentru depozitele atrase (ROBID) si plasate (ROBOR) in lei pe termen de o zi au continuat sa scada nesemnificativ si au ajuns la 0,56% - 1,06% pe an, dupa ce miercuri au fost de 0,59% - 1,09% pe an. Dobanzile sunt cu mult sub rata dobanzii de politica monetara a BNR, aflata la 4% pe an, minim istoric.

Totodata, dobanzile practicate de bancile comerciale incadreaza dobanda la facilitatea de depozit practicata de BNR, de 1% pe an.

Dobanzile practicate pentru plasamentele cu scadenta la o saptamana au continuat sa creasca usor si joi, ajungand la 1,13% - 1,63% pe an, dupa ce miercuri au avansat la 0,94% - 1,44% pe an. Cresterea vine in conditiile in care luni incepe o noua perioada in care bancile trebuie sa constituie rezervele minime obligatorii stabilite de BNR.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri